Čelade s sistemom za prilagajanje velikosti glave

celada-rozazocali_2Čelada je pri vožnji otrok s kolesom predpisana z zakonom, in to velja tako za klasično otroško kolo kot za poganjalec, prav tako pa jo mora otrok imeti, kadar sedi v otroškem sedežu na kolesu odraslega.

Namen čelade je, da se delež sil, ki nastanejo ob padcu oziroma ob udarcu glave ob tla ali drugam, absorbira v čelado – to pomeni, da se sile ne prenesejo v celoti do otroške glave oziroma do možganov. Eden izmed obveznih testiranj za ECE standarde, brez katerih se čelada ne sme prodajati, je tudi meritev, v kolikšni meri čelada absorbira silo oziroma koliko sile pride do glave. In to je pri razvijajočem se otroku še posebej pomembno – kadar otrok vozi kolo ali poganjalec, lahko namreč ob večji hitrosti, ali pa tudi ob manjši neprevidnosti in nespretnosti pride do padca, pri katerem je z udarcem prizadeta tudi glava. Udarec v glavo ne pomeni nujno tega, da bo prišlo do poškodbe s krvavitvijo in bo otroku potrebno glavo šivati, še manj pa do tega, da bo prišlo do poškodbe lobanjskih kosti – veliko pogosteje pride ob močnem udarcu do same poškodbe možganov, na primer pretresa. In to je tisto, zaradi česar je čelada še toliko bolj pomembna.

Da bi čelada opravljala svojo funkcijo, mora biti seveda primerna. To ne pomeni, da mora biti lepa, temveč predvsem, da mora biti otroku prav.

Vse otroške čelade, ki se prodajajo pri nas, ustrezajo zakonsko predpisanim zahtevam o kakovosti in varnosti. To pomeni, da staršem o tem ni potrebno skrbeti, morajo pa izbrati čelado, ki je otroku primerne velikosti. Čelada namreč ne more opravljati svoje naloge, če ni »fiksno« nameščena na otrokovi glavi. To pomeni, da se mora notranjost čelade po velikosti skladati z obsegom otrokove glave, oziroma se jo nekoliko prilagodi z zateznim sistemom. Zatezni sistemi za otroške čelade običajno omogočajo, da se čelada prilagaja obsegu nekje od 48 do 52 cm, kar pomeni, da bo prva čelada otroku prav nekje od drugega do šestega leta. S prilagajanjem čelada otroku ne bo lezla na oči ali na zatilje, ter se ne bo obračala, kadar bo obrnil glavo.

Poleg prilagoditve velikosti čelade obsegu glave, je potrebno poskrbeti tudi za primerno skrajšanje paščkov za zapenjanje čelade pod brado. Pašček mora čelado držati na mestu, torej ne sme biti prerahel, hkrati pa otroka ne sme ovirati. Najbolje je, da je pašček v predelu zaponke za zapenjanje podložen z mehko gumo ali peno, ki preprečuje drgnjenje paščkov ob kožo pod brado.

Ko se najmlajši pričnejo voziti s kolesi ali poganjalci, torej na čelado nikar ne pozabite. Morda se bo otroku prvič res zdela nekoliko neudobna ali težka, a se bo nanjo hitro navadil. Še zlasti, če ga k uporabi spodbujate in mu kupite čelado, ki mu bo všeč. Ne pozabite: kolesa, poganjalci, rolerji, rolke in drugi pripomočki za otroško igro in rekreacijo »na kolesih«, so odličen vir otroške zabave, a če otrok pri tem ne uporablja zaščitnih sredstev, so lahko tudi nevarni. Naloga staršev pa je, da skrbijo za zdravo rast in razvoj svojih otrok, zato na čelado ne smejo nikoli pozabiti.

 

Objave iz iste kategorije: