Napake pri prevozih tovora

Mnoga podjetja pošiljanje oz. prevoz tovora opravljajo dnevno. Pri tem pa že majhne napake lahko pomenijo velike izgube časa in dodatne stroške. V nadaljevanju vam zato razkrivamo katere so največje napake, ki se zgodijo med kombi prevozi.

Netočen naslov

Zdi se precej samoumevno opravilo toda že manjša napaka lahko pripelje do tega, da bo tovor dostavljen tja kamor ne pripada. Včasih vas lahko samo ena napačna številka stane veliko časa in denarja.

Neustrezna embalaža

Neprimerna embalaža tovora se zdi, kot manjša napaka. Toda ta manjša napaka lahko vodi v velike težave. Neprimerna embalaža pomeni, da ste se izpostavili večji verjetnosti, da se bo transport končal s poškodbami pošiljke. Temu namreč sledijo odškodninski zahtevki, kar posledično privede do velikih stroškov ali celo izgube posla. O primerni embalaži se je dobro predhodno posvetovati.

Netočna teža

Ta problem se pojavlja predvsem pri podjetjih, ki pošiljanje tovora ne opravljajo pogosto in zato nimajo primerne opreme, da bi določili točno težo tovora. Ko prevozniki pred transportom tovor še enkrat stehtajo in ugotovijo večjo težo, kot je navedena, se to posledično odrazi v dodatnih stroških. Stroški so lahko hitro zelo visoki, zato se je potrebno vprašati ali ni nemara ceneje kupiti primerne tehtnice.

Netočen tovorni razred

Nižji kot je razred, nižji so stroški prevoza. Stranke zato, v želji nižanja stroškov, pogosto iščejo vse načine, da tovor klasificirajo v čim nižji razred. A napačna klasifikacija tovora se vam po vsej verjetnosti ne bo obrestovala. Prevozniki so namreč pri določanju razredov tovora še posebej natančni in si bodo za to zagotovo vzeli dovolj časa. To napako boste plačali tako s povečanjem stroškov prevoza, kot z dodatnimi stroški preklasifikacije.

Zanašanje na samo enega prevoznika

Nevarna napaka, ki jo delajo mnoga podjetja je zanašanje na zgolj enega prevoznika, ki bo zadovoljil vsem potrebam pri prevozu tovora. To vas lahko stane ogromno časa. V primeru težav, ki se lahko pojavijo s prevoznikom (stavka, nenadno zmanjšanje zmogljivosti,…) vam, če nimate drugih opcij, ne bo mogel pomagati nihče. Dobro je imeti pogodbe z večimi prevozniki. Prvič zato, da se izognete omenjenim težavam, drugič pa tudi zato, da zaradi konkurence med prevozniki dobite boljše pogoje.

Dobavnica

Predhodno je pomembno pregledati dobavnico, da se seznanite s potencialnimi nepravilnostmi že pred realizacijo. V primeru poškodbe tovora je namreč zelo težko uveljavljati reklamacijo, če določeno blago ni navedeno v dokumentaciji.

Veliko zgoraj omenjenih napak se včasih da urediti tudi s tem, da kontaktirate prevoznika in poskušate zadeve rešiti osebno. V znak dobrim poslovnim odnosom vam bodo v veliko primerih priskočili na pomoč. Najboljši način odpravljanja napak pa je seveda izogniti se le teh.

Objave iz iste kategorije: