Pregled kanalizacije s kamero

Vsaka stavba mora imeti urejeno kanalizacijo oz. urejen odtok odpadnih voda in fekalij. V naseljih je največkrat zgrajena javna kanalizacija. To je sistem, kjer se zbirajo odplake, ki potem potujejo po ceveh do čistilne naprave, kjer se razgradijo. Kanalizacija je izredno pomembna, saj preprečuje, da bi se onesnaževale podzemne in nadzemne vode, prav tako pa preprečuje da bi bilo ogroženo zdravje prebivalcev zaradi nalaganja nečistoč v okolju. Kanalizacija torej preprečuje nastajanje in širjenje nalezljivih bolezni ter na splošno skrbi za javno zdravje ljudi. Nemalokrat pa lahko pride do raznih nevšečnosti, ko npr. razne nesnage in trdi delci zamašijo odtočne cevi, kar lahko povzroči razlitje fekalij tudi po stanovanju.

Na stenah kanalizacijskih cevi se naberejo obloge (npr. iz  odpadnih maščob, ki jih zlivamo v kuhinjske odtoke, las, dlak in tudi pralnih praškov), ki se nalagajo toliko časa, da kanalizacijska cev postane neprehodna. Tako pride do zamašitve odtoka. V posameznih gospodinjstvih oz. v stanovanjih se nemalokrat zamašijo odtoki v kuhinji ter kopalnici. Lahko pa pride tudi do same poškodbe kanalizacijske cevi in to povzroči neprehodnost. Vsi ti vzroki se dandanes rešujejo bistveno drugače kot so se včasih. Včasih je bilo potrebno fizično odkopati cevi in iskati mesta, kjer je prišlo do zamašitve. Takšen način sanacije je izredno drag in stroški lahko presežejo vrtoglave zneske, zato so danes bolj uporabljane sodobnejše alternative.

Danes je tehnologija napredovala in je sanacija zamašenih ali poškodovanih odtočnih cevi bistveno lažja in hitrejša ter brez nepotrebnega izkopavanja. Dandanes obstaja veliko podjetij, ki rešujejo te težave s pomočjo posebnih samohodnih in potisnih kamer. S pomočjo videotehnike  oz. modernih potisnih in robotskih daljinsko vodenih kamer opravijo pregled javnih kanalizacij, meteornih kanalov, hišnih odtočnih cevi, lahko pa tudi vertikalne cevi v večstanovanjskih stavbah kot so bloki, stolpnice … Pregled kanalizacije s kamero omogoča na zelo enostaven način preveriti dejansko stanje v cevi, pa tudi vzrok za nepretočnost. Uporaba kamere je mogoča v ceveh premera 4 cm pa vse do 100 cm. Pregled je tako hiter in brez umazanije, pa tudi pridobljeno podatki so zelo točni, kajti v ta namen se uporablja le oprema vrhunskih proizvajalcev. Podatki, pridobljeni med pregledom, se nato shranijo na USB ključ ali na zgoščenko v obliki video zapisa z opisom. Strokovnjaki, ki opravljajo pregled s kamero, nato stranki po opravljenem pregledu posredujejo tudi poročilo z opisom dejanskega stanja ter podajo tudi predlog, kako nastale napake čim hitreje in čim ceneje odpraviti. Pregled kanalizacije s kamero pa se ne uporablja samo ob zamašitvah in poškodbah odtočnih cevi, ampak mnogi izvajajo tudi t. i. preventivne preglede, da do morebitnih zapletov ne bi sploh prišlo, oziroma da bi le-te pravočasno odkrili. V kolikor naletite na morebitne težave s kanalizacijo, se zadev nikar ne lotevajte sami, ampak to prepustite ustrezno usposobljenim strokovnjakom.

Oglejmo si še kako poteka sanacija kanalizacije.

https://www.youtube.com/watch?v=0xmrAZ2_VHs

Objave iz iste kategorije: