Prenos .com domen

 

Prenos domen je načeloma nezahtevno in hitro opravilo, ki pa se lahko prelevi v dolgotrajno komplikacijo, če ne poznamo postopka ali če naredimo kakšno nepotrebno napako. Za dodatno zmedo lahko poskrbijo tudi različni registrarji, ki svojim strankam včasih na takšen ali drugačen način otežijo prenos domene (http://www.gigaspark.com/domene/prenos), bodisi namenoma ali pa ne. A sam postopek prenosa domen je vedno enak, zato je dobro vedeti, kaj bo potrebno opraviti in kje se lahko zatakne. Tako bomo lahko tudi pri različnih registrarjih brez skrbi.

Prenos .com domen je morda nekoliko bolj zapleten od prenosa domačih .si domen, svoje pa doda tudi besedičenje v angleškem jeziku, če imamo domene pri tujem registrarju. V vsakem primeru pa prenos teče po ustaljeni proceduri, tako da lahko že vnaprej izvemo, katere korake lahko pričakujemo. Kot vedno moramo tudi pri .com domenah najprej poskrbeti za to, da je domena odklenjena, torej na voljo za prenos k drugemu registrarju. To storimo v nadzorni plošči ali pa naročimo spremembo statusa pri registrarju. Obenem se še enkrat prepričamo, da so kontaktni podatki lastnika domene pravilni, kajti v nasprotnem primeru prenosa ne bomo mogli izpeljati. Za odklenjeno domeno lahko zahtevamo prenos k drugemu registrarju, kar pri .com domenah pomeni, da bomo na e-naslov prejeli avtorizacijsko oziroma EPP kodo – pri nekaterih registrarjih bo namesto prenosa možna samo pridobitev avtorizacijske kode, kar pa nas ne sme zmesti, saj od »starega« registrarja za prenos pravzaprav rabimo le to kodo, nič drugega. Koda nam namreč omogoča, da pri novem registrarju sprožimo prenos. Točen postopek se med različnimi registrarji tu morda nekoliko razlikuje, v vsakem primeru pa je potrebno zahtevati prenos nove domene (včasih je ta korak kar enak registraciji nove domene) in nato vpisati avtorizacijsko kodo in druge podatke o transakciji, ki smo jih dobili v e-sporočilu. S tem je postopek končan, treba je le še vpisati morebitne nove podatke, če želimo poleg registrarja zamenjati tudi ponudnika gostovanja (DNS zapisi).

Pozor, nekateri registrarji pri prenosu domene zahtevajo tudi podaljšanje le-te. To se seveda zaračuna po ceniku novega registrarja. V vsakem primeru pa je treba biti pozoren na datum poteka domene, pri prenosu .com domene se namreč veljavnost domene načeloma ne podaljša.

Objave iz iste kategorije: