Preprečite zobobol, preden postane neobvladljiv

Eno najhujših možnih bolečin v našem življenju predstavlja zobobol, ki lahko prizadene vsakega izmed nas. Največkrat je posledica zobne gnilobe oziroma kariesa, ki prizadene eno ali več območij. V primeru, da gniloba ni pravočasno zdravljena, pride do hujših bolečin. Občutek imamo, da nam zobobol in bolečina odsevata po celem telesu. Malce jo lahko omilimo s protibolečinskimi tableti, vendar je to zgolj kratkotrajna rešitev. Obisku zobozdravnika se ne boste mogli izogniti, zato raje ne odlašajte. Gniloba se lahko namreč širi še dalje po zdravih zobeh, kar je potencialno nevarno.

Omilitev bolečin na naraven način

Bolečine, ki jih prinaša zobobol omilimo z različnimi domačimi in kupljenimi pripravki. S pomočjo olja poprove meta ali pitja metinega čaja, začasno omilimo bolečino. Uporabimo lahko tudi kapljice mentola, ki se primarno uporabljajo za lajšanje težav pri dihanju. Lokalno je možno omrtvičiti tkivo tudi z grizenjem klinčkov. Slednji začasno omilijo bolečine in prinašajo olajšanje. Na bolečem območju ne uporabljajte ledu, saj so njegovi učinki negativni. Začasno sicer omrtviči boleče tkivo, čim pa njegov učinek popusti, pridejo hujše bolečine, kot na začetku. Uporabite tudi protibolečinska in protivnetna sredstva, ki bodo začasno rešile težavo. V najkrajšem možnem času nato pojdite do zobozdravnika.

Preberite si še naslednji članek: Zobni kamen ali trda zobna obloga

Zobni kamen nastane kot posledica nezadostne ustne higiene, ko zobne obloge na zobeh niso redno odstranjevane. Te obloge se sčasoma utrdijo v trdovraten zobni kamen, ki ovira normalno delovanje in zdravje zob. Zobni kamen je pogost vzrok za vnetje dlesni, slab zadah iz ust ter propad zob.

Preprečite hujše vnetje zobnega živca

Pravočasno ukrepanje preprečuje dodatni zobobol in vnetje živcev. Milejše skelenje ob vročih in hladnih pijačah, je že pokazatelj začetka težav. Sčasoma lahko bolečina postane neobvladljiva in vseobsegajoča. Zobozdravnik bo že ob prvem pregledu ugotovil stopnjo gnilobe in pričel s postopkom zdravljenja. V primeru, da ste ga obiskali preden je zobobol postal prehud, bo najbrž zadostovalo že eno srečanje. Ob večji razsežnosti težav, pa bo potrebnih več obiskov. Včasih je potrebno zdravljenje koreninskega kanala, v najhujših primerih pa je potrebno zob izpuliti. Preventivno ukrepanje in redni pregledi so tako bistvenega pomena za odlično stanje zobovja.

Kako prepoznamo karies?

Sam nastanek kariesa, še ne prinaša zobobol ali vnetje dlesni. Karies se kaže kot temnejše obarvana povrhnjica oziroma sklenina. Nastane na enem ali večjem številu mest. Primarno je neboleč in skoraj neopazen. Postopoma pa preide v skelenje in bolečino. Iz sklenine hitro preide na korenine, kar povzroči izgubo zob.

Objave iz iste kategorije: