Tudi varčevanja se naučimo

Se ukvarjate z mislijo, da bi si z varčevanjem povečali premoženje in laže ter hitreje prišli do želenega cilja? Za začetek si odgovorite na vprašanja, kaj želite spremeniti, kaj izboljšati in kaj ohraniti.

Kaj bi radi s prihranki omogočili sebi in svojim najdražjim? Potovanje, študij, počitnice, nov dom, opremo zanj … Začeli zanimiv posel ali hobi? Če se zavedate, da ste z vsakim tolarjem, ki ga prihranite, bliže cilju, ki ste si ga zadali, vam bo varčevanje v veselje. Seveda pa skrbno izberite tudi banko, ki ji boste svoje prihranke zaupali, saj se je že marsikdo opekel, ker so ga premamile obljubljene, nenavadno visoke obresti.

– Ko varčujete, pa si sem ter tja le privoščite kaj, nagradite se za vztrajnost. Če odpovedovanje traja dalj časa, lahko postanemo zlovoljni in celo depresivni. Iz prijaznega, družabnega človeka se ne smemo preleviti v odljudnega stiskača in skopuha. Zato si od časa do časa le izpolnite kakšno manjšo željo, ki ne bo ogrozila vašega končnega cilja, bolje se boste počutili in laže se boste ponovno spopadli z varčevalno naravnanim vsakdanom.

– Svoje najbližje seznanite s svojo odločitvijo glede varčevanja in s ciljem, ki ste si ga zastavili. Prosite jih, naj sodelujejo, vam pomagajo, predvsem pa je pomembno njihovo razumevanje. Če vas imajo radi, bodo podprli vaša prizadevanja in vam stali ob strani, morda se vam bodo celo pridružili.

– Ko se odločite za »finančno dieto«, najprej prerešetajte svoje izdatke in preverite, kje bi lahko brez posebnih naporov nekaj prihranili. Začnite kupovati v trgovinah, kjer so cene nižje, za družinske potrebe kupujte živila, čistila, kozmetiko in podobno v večji embalaži, kupujte načrtno, s seznamom v roki. Odpovejte se le stvarem, brez katerih lahko živite skoraj tako kakovostno kot z njimi. Predvsem pa z varčevanjem ne pretiravajte, sicer se vam lahko zgodi kot pri shujševalnih kurah, kjer pretiranemu stradanju sledi kopičenje dodatnih kilogramov.

– Če niste samotarske narave, si nikar ne odtrgujte na skrivaj in ne varčujte sami, za varčevanje skušajte navdušiti še koga od svojih bližnjih. V slogi je moč, tudi pri varčevanju, zategovanje pasu v dvoje pa je zanesljivo manj neprijetno.

– Premišljeno ravnanje z denarjem in varčevanje naj ne bo revolucionarna sprememba, čim prej naj postane avtomatizem. Polaganje prvih obrokov na »varčevalni račun« bosta verjetno spremljala zaskrbljenost in občutek negotovosti, čez čas bo laže.

– Spremljajte in preverjajte informacije o možnostih in ugodnostih, ki jih svojim varčevalcem nudijo različne banke – in se brez slabe vesti »preselite« k boljšemu ponudniku.

– Če se vam pred zaključkom varčevanja izboljša finančno stanje, če ste si našli boljšo službo, dobili donosen posel ali dodatno zaposlitev, če se vam je finančno stanje izboljšalo zaradi nepričakovane dediščine ali zadetka na loteriji, razmislite, ali boste prekinili varčevanje ali pa boste morda le omilili režim (ker ste se zategovanju pasu že privadili) in vztrajali pri tovrstnem plemenitenju denarja.

– Disciplina in vztrajnost sta pomembni spremljevalki učinkovitega varčevanja. Spremljajte vse, kar se dogaja z vašim denarjem: zapisujte si prihodke in izdatke, preverjajte stanje na svojem računu in v denarnici (a ne bodite malenkostni).

– Najpomembneje je, da ne sebi ne svojim najbližjim s pretiranim varčevanjem ne zagrenite življenja.

– Preden začnete varčevati, v miru pretehtajte razloge za in proti. Da za uresničitev nekaterih želja potrebujete več denarja, je povsem jasno, premislite pa, ali vam je na kožo pisano namensko varčevanje ali pa ste človek, ki »zna« varčevati le za nazaj (odplačevanje kreditov).

Objave iz iste kategorije: