Zobni kamen ali trda zobna obloga

Zobni kamen lahko najprej opazite na dnu zoba, na meji z dlesnijo. Lahko se prične kopičiti in rasti proti konici zobu. Če ga je veliko, potem lahko skorajda povsem zabriše mejo med zobmi. Je rumene, umazano bele ali celo povsem rjave barve in se lahko nahaja na vseh straneh zoba.

Zobni kamen se drugače imenuje še trda zobna obloga. Ta je zelo močno priraščena na zob. Posledično je njegovo čiščenje s ščetkanjem skorajda nemogoče. To pomeni, da je nujen obisk pri zobozdravniku.

Zobni kamen je trdovratna obloga, ki se nabira na zobeh in je sestavljena pretežno iz zobnih oblog ter mineralov iz sline.

Vzroki za nastanek zobnega kamna

Zobni kamen nastane kot posledica nalaganja delcev mineralov iz sline, in sicer na mehke, organske obloge. Te so prisotne na zobeh. Ko teh oblog ne čistimo dovolj redko s ščetkanjem ter nitkanjem, se v njih kopičijo omenjene mineralne snovi. Posledično mehka obloga sčasoma postane bolj trda.

Kako hitro se zobni kamen nabira, pa je zlasti odvisno od količine mehkih oblog na zobeh. Prav tako tudi od samega delovanja žlez slinavk pa tudi od kopičenja mineralov v njej. Na površini so takšne obloge precej hrapave in so odlično mesto za dodatno nabiranje oblog. Ob neprimerni ustni oziroma zobni higieni posledično nastaja vse večja količina mehkih oblog. Ta se sčasoma mineralizira in tako nastane nov, še debelejši zobni kamen.

Zobni kamen kot odlično gojišče za razrast bakterij

Trda zobna obloga je izvrstno gojišče, da se bakterije lahko razraščajo. Te pa seveda povzročajo vnetje dlesni. Te postajajo vse temnejše, so rdeče obarvane, lahko bolijo. Pogosto tudi krvavijo ob nitkanju in ščetkanju. Sčasoma se prično umikati tako, da razgalijo zobno korenino.

Če vnetje dlesni napreduje v parodontalno bolezen se pričnejo med zobom in dlesnijo tvoriti prav posebni žepki. V njih se nabirajo mehke organske obloge, nato se zobni kamen in proces samo še stopnjuje. Sčasoma se omenjeni žepki poglobijo, posledično pa prihaja do propada obzobne kostnine. Zob tako postane majav.

Izjemno pomembno je pravočasno odkrivanja, prav tako strokovno čiščenje zobnega kamna. Na ta način namreč lahko dovolj uspešno preprečujemo nastajanje vseh omenjenih težav.

Odkrivanje zobnega kamna

Ker se zobni kamen lahko naloži tudi na tistih delih, ki jih sami ne zmoremo videti, je toliko bolj pomemben pregled pri zobarju. Ta bo pregledal vse zobe, in to na vseh ploskvah.

Objave iz iste kategorije: