Umetnostna obrt in kamnoseštvo

Različne sklede in krožniki, vaze, pladnji, obtežilniki za knjige, možnarji, terilniki in še mnogo drugih izdelkov iz kamna spada tudi na področje umetnostne obrti, predvsem pa so lepo darilo. Tako kot tudi drugi izdelki umetnostne obrti se tudi izdelki iz kamna podarjajo kot protokolarna in poslovna darila, seveda pa jih najdemo tudi med turističnimi spominki, saj predstavljajo našo kamnoseško tradicijo in s tem tudi kulturno dediščino.Če ne veste, kaj bi podarili prijateljem, znancem ali poslovnim partnerjem iz tujine, se lahko odločite za kakšnega od zanimivih in unikatnih izdelkov, ki jih bo posebej za vas izdelal izkušeni kamnoseški mojster, ki ima registrirano tudi umetnostno obrt. Takšnih mojstrov ne najdemo le na Krasu, ki je najbolj znano središče kamnoseštva, ampak tudi drugod, recimo na Gorenjskem, pri Peračici, kjer je najdišče zelenega tufa, in še marsikje.

 

Z nakupom izdelka iz kamna boste podprli ne le kamnoseštvo (www.xn--kamnosetvo-69b.eu/kamnosestvo/), ampak tudi slovensko domačo obrt in dediščino, hkrati pa boste širili glas o tej velikokrat pozabljeni obrti, ki je ena od najstarejših dejavnosti na svetu. Izbirate lahko tako med uporabnimi kot med dekorativnimi izdelki, ki so narejeni z različnimi tehnikami in iz različnih vrst kamna, zato bo med njimi prav vsakdo našel kaj zase.

 

Kamnosek vam lahko izdela svečnik, ki bo krasil vašo mizo ali pa ga boste uporabili na pokopališču, zanimivo darilo pa so tudi kamnite ure, ki so prav poseben okras vsakega doma. Če želite koga presenetiti s prav posebnim darilom ob kakšni okrogli obletnici ali svečani priložnosti, lahko naročite izdelek iz kamna, na katerem bo motiv po vašem izboru, zraven pa pripišete še ime slavljenca ali dodate verz, ki mu bo zagotovo všeč.

 

Za takšen okras lahko izberete na primer lep in dovolj velik pladenj ali skledo, lahko pa tudi kakšen drug kamnoseški izdelek umetnostne obrti, s katerim bo lahko slavljenec okrasil svoj dom ali pa bo imel ta celo uporabno vrednost. Če ne veste, za katerega od kamnoseških izdelkov bi se odločili, lahko za nasvet vprašate tudi samega mojstra, ki vam bo po svojih izkušnjah najbolje znal svetovati, kaj ljudje največkrat kupujejo in kateri izdelki so najbolj priljubljeni.

 

Ne glede na to, za kateri izdelek iz kamna se boste odločili in ali ga boste podarili sebi ali pa komu drugemu, pa boste z njim obdarovanca zagotovo presenetili in osrečili, saj so kamnoseški izdelki umetnostne obrti res nekaj posebnega. Vedeti morate, da ima kamen tudi simbolno vrednost, saj ga povezujemo s trajnostjo in večnostjo, zato so izdelki iz njega še posebno primerno in lepo darilo za rojstni dan, predvsem pa za poroko, saj napovedujejo dolgotrajno in trdno zakonsko zvezo.

 

Objave iz iste kategorije: