Letev volana – pomemben del krmilnega sistema

Letev volana sodi med del krmilnega sistema. Krmiljenje je v sodobnih vozilih najpogosteje zagotovljeno preko sistema, ki mu rečemo tudi zobata letev. Samo ime izhaja iz izvedbe gonila. 

Sicer pa je krmilni sistem sestavljen iz treh glavnih delov. To so volan ter volanski drog, gonilo za krmiljenje in sistem krmilnih vzvodov. Pogosto je vključen še četrti del, to je servonaprava za krmiljenje. Zanjo je torej značilno, da ni vgrajena v vsa vozila.

Najpomembnejša naloga volanske letve 

Letev volana v prvi vrsti omogoča, da se lahko želena smer obračanja volana prenese na kolesa. Obroč volana je preko droga povezan s t. i. pastorkom, ta pa je preko zobate letve povezan z jarmovim drogom, vzvodi ter preko vpetja s kolesi. Vse to omogoča smerno vrtenje.

Kolesa vozila se obračajo tako, da zasuk volana obrne pastorek v isto smer, in sicer preko povezave se zobata letev premakne v želeno smer. Ta je povezana z jarmovim drogom ter vzvodi, za katere je značilno, da povezujejo kolesi ali pa kolesa. In to omogoča gibanje koles v želeni smeri. 

Obraba ali uničenje volanske letve 

Letev volana se seveda lahko z uporabo obrabi ali celo popolnoma uniči. Znaki ter vzroki za to so lahko popolnoma različni. Obraba volanske letve je celo nekaj povsem normalnega. Poškodba ali uničenje pa je pogosto posledica delovanja nekoliko večjih sil v primeru močnejših udarcev kolesa ob najrazličnejše ovire. 

Letev volana
Letev volana za Toyoto Rav4

Očitni znaki za to so spremenjen moment vrtenja volana, zračnost volana, razni zvoki pri spreminjanju smeri ter podobno. 

Zamenjava volanske letve 

Poškodovana, izrabljena ali uničena letev za volan se mora zamenjati z novo, rabljeno ali obnovljeno. V določenih primerih se lahko zamenja samo posamezne dele. Sama odločitev je najbolj odvisna od lastnika ali uporabnika avta oziroma vozila, obenem pa seveda tudi od starosti vozila, stroškov ter še nekaterih drugih dejavnikov. 

Zamenjavo volanske letve je najbolje zaupati kar izkušenemu avtomehaniku. Pri uveljavljanju garancijskega roka pa boste nujno potrebovali račun in še potrdilo o strokovni montaži. Potrdilo mora biti potrjeno z žigom ter podpisom avto mehanika. 

Nakup volanske letve 

Če ste se tudi vi znašli v situaciji, ko morate na hitro opraviti nakup nove letve za volan, je najbolje, da se pred nakupom odpravite na ogled takšnega dela za avto tudi v specializirane spletne prodajalne s takšno opremo. Na spletu jih je kar nekaj, ena od bolj poznanih pa je vsekakor spletna trgovina silux.ba. 

V spletni prodajalni boste našli še druge dele in izdelke za številna prevozna sredstva – kakovostne in po zelo dostopnih cenah. 

Objave iz iste kategorije: