Pomembna varnostna komponenta za vsako spletno stran

Današnji splet nudi podjetnikom izredno veliko priložnosti za poslovanje, če seveda imajo izdelano svojo lastno spletno stran. Vedno pa je potrebno upoštevati, da so na spletu prisotne različne nevarnosti. To so lahko hekerji, vohunski programi, virusi ter mnogi drugi nezaželeni elementi. Zato se je potrebno ustrezno zavarovati. Prvo obrambno vrsto zaščite za našo spletno stran nudijo SSL certifikati, ki onemogočijo vohunjenje nepridipravom za strankami in drugo komunikacijo na spletni strani. Na ta način zaščitimo občutljive informacije na naši spletni strani, kot so gesla, uporabniška imena, elektronski naslovi in še mnogo več.

Protokola http in https

Dolgo časa je veljalo, da se protokol http uporablja za skoraj celotni splet. Omenjen protokol določa, kako spletna stran komunicira z brskalniki obiskovalcev oziroma gostov. Sčasoma so nepridipravi ugotovili, da lahko dokaj preprosto zlorabijo http protokol in celo prisluškujejo komunikaciji, ki preko njega poteka. To je izredno nevarno za varnost same spletne strani kot tudi njenih obiskovalcev.

Razlaga: SSL, TLS, HTTP, HTTPS

Dandanes večino spleta uporablja protokol https. Dodatni s na koncu je kratica za SSL certifikat, ki igra zelo pomembno vlogo. Ko je nameščen na strežniku, ki gostuje spletno stran, zaščiti vso komunikacijo preko spleta z močnim šifriranjem. S tem je nepridipravom onemogočeno prisluškovanje in vohunjenje za ljudmi, ki obiščejo zavarovano stran z omenjenim certifikatom.

Kako delujejo SSL certifikat?

Neglede na vrsto, popularnost in namen naše spletne strani bomo potrebovali zaščito. Več slojev zaščite je vedno potrebnih, saj so hekerji vedno na delu. Zato so SSL certifikati izredno pomembni, saj preprečijo izpostavljenost občutljivih informacij na naši spletni strani. Delujejo tako, da celotno stran zašifrirajo s posebnim ključem, ki si ga delijo s spletnim brskalnikom obiskovalca. Tako je vsebina komunikacije razvidna samo strežniku in računalniku obiskovalca. To pa omogoča izredno varen kanal komunikacije za plačevanje s plačilnimi karticami, ustvarjanje uporabniških računov in podobno.

Neglede na vrsto, popularnost in namen naše spletne strani bomo potrebovali zaščito.

Ali je na že obstoječo spletno stran mogoče namestiti SSL certifikat?

Kljub vedno večjim spletnim grožnjam še vedno velik del spletnih strani ne uporablja brezplačnih in naprednih varnostnih rešitev. Nekatere spletne strani nimajo nameščenega SSL certifikata, kar močno ogroža njihovo varnost. Za to pa ni izgovora, saj je mogoče omenjen certifikat namestiti tudi na že obstoječo stran.

SSL certifikati
Kljub vedno večjim spletnim grožnjam še vedno velik del spletnih strani ne uporablja brezplačnih in naprednih varnostnih rešitev.

Poznamo več vrst SSL certifikatov. Nekateri so brezplačni, drugi pa plačljivi. Neglede na njihovo vrsto, imajo vsi isti namen. To pa je varovanje pretoka komunikacije na spletni strani. Pomembno je, da ga pričnemo čim prej uporabljati, saj tako zavarujemo svojo kot tudi varnost naših strank ter naključnih obiskovalcev spletne strani.

Objave iz iste kategorije: