Dolgoročno varčevanje

Če nočete, da bi vam denar izginil iz denarnice, preden bi se prav zavedeli, morate kupovati preudarno

Glede na dohodke, s katerimi razpolaga, si varčevanje vsakdo najbrž zamišlja po svoje. To je odvisno tudi ciljev, ki si jih postavite, in tako tudi od časa, v katerem lahko zberete denar, potreben za njihovo uresničitev. Vsekakor pa z nekaj truda in pametnim kupovanjem lahko precej upočasnite odtekanje denarja iz svoje denarnice.

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako lahko dobro, bolje in najbolje gospodarite s svojim denarjem. Saj najbrž ne bo nihče, pa naj ima še take dohodke, priznal, da zapravlja denar brez pameti, mar ne?

Varčevanje z energijo

Dobra odločitev: Pustite pozimi na termostatu malo nižjo temperaturo. Kmalu se boste privadili na manjše temperaturne spremembe, le nekaj stopinj nižja temperatura pa lahko pomeni velik prihranek.

Boljša odločitev: Vprašajte družbo, ki vam dobavlja energijo, na primer za daljinsko ogrevanje, ali se prilagaja dnevnim temperaturam. Če boste porabili manj energije v konicah, ko je poraba največja, bo račun nižji. Lahko zahtevate, da vam na primer hladilno napravo namestijo tako, da bo začela delovati, ko je elektrika cenejša.

Najboljša odločitev: Preverite, ali v stanovanju vse deluje tako, kot je najbolje mogoče. To pomeni pravočasno zamenjavo vseh filtrov, ustrezno izolacijo stanovanja, da tesnijo okna itd.

Aparati

Pri odločanju za zamenjavo pralnega stroja ali hladilne naprave, mislite na varčevanje z energijo in na ceno.

Dobra odločitev: Preden kupite napravo, vprašajte v podjetju, ali imajo za kakšne modele poseben popust.

Boljša odločitev: Izkoristite možnosti interneta in poiščite najboljši model za najboljšo ceno. Zahtevajte od trgovca, da vam omogoči nakup želenega izdelka.

Najboljša odločitev: Nekateri dograjujejo in izpopolnjujejo obstoječe aparate, podobno kot avtomobile. Če boste to delali vsako leto, bodo vaši stroški precej manjši, kot če bi morali vsakič kupiti nov izdelek.

Nakup avtomobila

Dobra odločitev: Preštudirajte, koliko je prodajalec plačal za avto in kolikšna je njegova prava tržna vrednost, torej koliko bi ljudje plačali za tak avto.

Boljša odločitev: Preverite finančno moč prodajalca, kar vam lahko izboljša pogajalske možnosti.

Najboljša odločitev: Pokličite trgovce in zahtevajte pisne podatke o ceni posameznih modelov avtomobilov. Ti vam bodo v pomoč pri pogajanju s prodajalcem vozila. Zavedajte se, da prodajalec mora prodati vozilo, medtem ko ga vam, če vam prodajni pogoji ne ustrezajo, ni treba kupiti. Nikoli se ne odločajte na podlagi tega, koliko bi morali za avto plačati na mesec, ampak vedno upoštevajte celotno ceno.

Oblačila

Dobra odločitev: Imejte v svoji garderobni omari dvoje črnih hlač in zraven barvaste tope, bluze in jopice, poleg tega pa par črnih škornjev za pozimi in črnih čevljev za preostali del leta. Tako lahko oblačila kombinirate po želji in vsako leto kupite še kakšno, da osvežite garderobo.

Boljša odločitev: Postanite redni kupec, in ko boste spoznali politiko in prakso v nekaj blagovnicah, si boste s prodajalci postali toliko domači, da vam bodo prihranili ugodnejše in posebne modele in izdelke, ki jih imajo pogosto rezervirane za posebne stranke. Pridobite si plačilno kartico trgovine, s katero lahko izkoristite občasne popuste.

Najboljša odločitev: Kupujte povsod, toda ne, dokler niste prepričani, da boste sklenili najboljši posel.

 

Objave iz iste kategorije: