Izbral si bom slovensko domeno

Marsikdo se odloči, da se bo podal na splet, pa si preprosto ne zna izbrati domene. Najprej koleba med .SI in .COM domeno, potem ga nekdo opomni, da bi lahko izbral tudi domeno .NET ali pa celo kakšno iz neke druge države in zmešnjava je popolna, odločitev pa skorajda nemogoča. Neuk človek se tako ne zna racionalno odločiti za neko domeno, ki bi mu prišla najbolj prav in pogosto se odloči napačno. No, poglejmo si kakšne so sploh razlike med vrstami domen in kako se poskusiti odločiti pravilno.

Je boljše tuje ali domače?

Najprej se moramo seveda odločiti, v katerem jeziku bo bila narejena naša spletna stran. Prva ideja je običajno, da bo več jezikovna, pa se hitro spopademo s ceno prevodov ter vsemi težavami, ki so povezane s popravki. Vsak popravek na eni strani terja potem popravke tudi v drugih jezikih in kmalu vam vse skupaj prične presedati. Omejite se torej na trg, denimo na ruski trg ali pa na naš domači slovenski trg ali pa morda na nemški trg. V tem primeru si kupite geografsko domeno, denimo RU, SI ali DE, če govorimo o teh treh državah.
Možnost je tudi, da vam .si domena ne pride prav ali pa si izberete kar mednarodno, denimo COM, NET ali INFO. V tem primeru lahko kasneje spremenite jezik, pa je pravzaprav vseeno, saj domena ni lokalna. Ni pa nič hudo narobe, če bi .si domena gostila tujo stran. Samo naj bo potem tako od začetka naprej oziroma če ne bo in boste vmes spreminjali tematiko ali jezike, se zavedajte, da iskalniki, kot je Google tega ne bodo ravno nagradili, ampak vas bodo premestili nekam daleč navzdol po seznamu.

Domena je samo moja in od nikogar drugega

Ta trditev povsem drži. Ko ste domeno kupili, pa naj bo to .si domena ali katera druga, je postala vaša last in tako bo tudi ostalo, dokler boste vsako leto pravočasno podaljšali svojo lastnino. To storite s plačilom nekaj evrov in zadeva je končana. Pri nas .si domena ni prav draga, tako da si lahko lastništvo plačate tudi za dlje, morda za dve leti ali celo več, odločitev je seveda vaša, vsekakor pa ne pozabite podaljšati lastništva, saj vam jo sicer lahko nekdo prevzame. Ne bo sicer mogel prevzeti vaše spletne strani, ampak domena je pa legalno njegova in imeli boste težave, da jo dobite nazaj oziroma je zelo možno, da vam jo bo želel prodati za lep denar in ne samo za nekaj evrov.

Objave iz iste kategorije: