Drobni pripomočki, ki olajšajo uporabo

Vsi prenosni telefoni naj bi upoštevali nekatera osnovna načela, ki omogočajo uporabo tudi drugačnim. Gre za drobne pripomočke, ki veliko pomagajo pri uporabi telefona in zavzemajo zunanjo podobo, obliko, vmesnik in dodatno opremo. Na pokrovčku ali centralni tipki vsakega mobilnega telefona zasledimo izbočene pikice ali črtice, ki pomagajo slepemu pri usmerjanju prstov po tipkovnici. Starejšim in slabovidnim je v veliko pomoč, če so tipke na tipkovnici kontrastne, enako tudi številke in drugi znaki, ki morajo biti veliki in izpisani s krepkimi črkami. Pomemben je velik zaslon, ni pa nujno, da je barven. Komunikacijski vmesnik mora biti pregleden, jasen in razumljiv, z dovolj velikimi ikonami. Zanimiva je tudi funkcija nastavitve velikosti besedila in glasnosti zvonjenja ter uporabe vibratorja.

Ob pregledu dveh največjih proizvajalcev mobilne telefonije Nokie in Sony Ericssona lahko ugotovimo, da se držita načela zadovoljevanja potreb posameznika. Gotovo se je tega najbolj precizno in marketinško lotila Nokia z že omenjeno segmentacijo potrošnikov in željo, da so njeni uporabniki vpleteni v proces razvoja novih izdelkov. Zato analizira profil uporabnikov in uporabo svojih izdelkov ter ponudi slednje v testiranje. Pri Nokii so se odločili slediti klasičnim modelom z velikimi črkami, dobri vidljivosti zaslona in razumljivi uporabi funkcij. Želijo ohranjati velike črke na zaslonu, katerih velikost je moč izbirati, pri čemer ostaja besedilo čitljivo z določenim izborom v mobilnem okolju.

Tretja generacija mobilnikov že omogoča slikovno urejanje imenika, pri klicu pa se na zaslonu prikaže slika klicatelja, ki jo lahko urejamo(modifica foto). Telefoni z barvnimi zasloni imajo velike ikone, preko katerih se uporabnik lažje znajde. Vendar je njihova cena zdaj še visoka, zato se starejši redkeje odločajo zanje. Zelo pomembno je tudi lastno prilagajanje nastavitev in bližnjic najpogosteje uporabljenih funkcij.

Pomembno je poudariti, da je Nokia edini proizvajalec, ki skozi vse generacije svojih izdelkov uporablja enak vmesnik ne glede na vrsto telefona. V izboru dodatne opreme je moč najti induktivno zanko, ki okrepi elektromagnetno polje v slušnem aparatu, vendar le pri tistem, ki ima nameščeno T-tuljavico. Induktivna zanka omogoča uporabljanje slušnega aparata skupaj z mobilnim telefonom in tako gluhemu ni treba prislanjati telefona k ušesu. Zadnja induktivna zanka omogoča napajanje zanke neposredno iz mobilnega telefona.

English: Nokia N900 communicator/internet tabl...

English: Nokia N900 communicator/internet tablet Русский: Интернет-планшет Nokia N900 (Photo credit: Wikipedia)

Enhanced by Zemanta

Objave iz iste kategorije: