Krompir na sto in en način

Krompir je vsekakor izredno pomembna poljščina, čeprav skozi zgodovino ni bilo vedno tako. Pomembnost te rastline je v Evropi seveda narasla šele v zadnjih stoletjih, in sicer do te mere, da je pomanjkanje krompirja večkrat povzročilo veliko lakoto. Tudi danes je krompir zelo pomemben del vsakodnevne prehrane, tudi zato, ker ga lahko pripravimo na zelo različne načine. Krompirjevi svaljki nimajo veliko povezave s pečenim krompirčkom, prav tako se od obeh zelo razlikuje pire, vmes pa je še cel spekter možnosti – idealno živilo torej za tiste, ki se lotevajo priprave zanimivih in razgibanih jedi!

Zanimivo je tudi to, da je krompir zelo hranilno živilo, ki ima ugodna razmerja ključnih hranil. Prišel je sicer na slab glas, saj ga uživamo preveč, predvsem pa v neposrečenih kombinacijah, recimo pečen krompirček ob hitri prehrani. V zmernosti pa je krompir zelo dobro živilo, ki prinaša glavnino pomembnih hranil – pravzaprav gre za eno izmed redkih živil, ki tudi pri dolgoročnem uživanju prinaša praktično vsa hranila, ki jih telo potrebuje za delovanje! Če k temu dodamo možnost kombiniranja različnih oblik in jedi, gre za popolno živilo v domači kuhinji. En dan bodo na meniju krompirjevi svaljki, drug dan kuhan krompir, vedno je moč najti pravo obliko za popestritev jedilnika.

Krompir kot glavna jed in priloga

Najpogosteje se krompir servira kot priloga, saj se lepo ujema z najrazličnejšimi jedmi. V slovenski tradicionalni kuhinji se uporablja predvsem kuhan krompir, ki sodi recimo h klobasam in drugim mesnim jedem, priljubljen je tudi krompirjev pire, ki se prav tako ujema z raznimi mesninami. To pomeni, da bo možno pripraviti celoten jedilnik z zdravo in uravnoteženo prehrano, če le najdemo prave kombinacije. Krompir je tudi del različnih sodobnih prehranskih načrtov, ki sicer v veliki meri izključujejo težko hrano.

Lahko pa krompir nastopi tudi kot glavna jed, v večini primerov s kakšnimi posrečenimi dodatki. Krompirjevi svaljki se lepo podajo k različnim jedem, a tudi samostojno lahko ustvarijo dobro kosilo, predvsem v kombinaciji s kakšnimi golaži in omakami. Pogosto so krompirjevi svaljki prava rešitev za hitro kosilo in večerjo, saj so zelo enostavni za pripravo in se odlično ujamejo z raznimi omakami, lahko tudi z juhami, možno je odkriti še druge posrečene kombinacije. Seveda pa krompirjevi svaljki niso edina oblika krompirja, ki se dobro obnese kot samostojna jed – jedilnik lahko popestrimo še z nekaterimi jedmi, ki se stojijo pretežno iz krompirja, to je recimo krompirjeva solata.

Različne sorte krompirja

Mnogi prisegajo na domač krompir, ki je odlična ideja za tiste, ki imajo nekaj prostora na vrtu. Krompir je dokaj enostavno gojiti in ponuja velik donos, tako da je to lahko zelo posrečena rešitev. Pri kupovanju krompirja pa moramo paziti na to, da izberemo pravo sorto krompirja, poleg tega so razlike tudi v starosti.

Objave iz iste kategorije: