Bralna očala ali očala za bližino

Bralna očala ali očala za bližino so, kot pove že samo ime, namenjena predvsem za branje oziroma za gledanje na razdalji od 30 do 40 centimetrov. Takšen pripomoček za oči je lahko izjemno priročen in torej služi za povečevanje manjših predmetov, ki jih ne zmoremo videti zadosti ostro od blizu.

Očala za branje so torej nepogrešljiv pripomoček za vid pri branju drobnega tiska, pri bolj finem ročnem delu in ne nazadnje lahko tudi pri branju menija v restavraciji.

Na kakšen način se nosijo očala za branje?

Bralna očala se zelo pogosto nosijo nekoliko spuščeno – nižje na nosu. Omogočajo nam nemoten pogled v daljavo. Če torej naključno oziroma pomotoma pogledate z očali za branje v daljavo, ne boste videli ostro, temveč megleno. Takšna vrsta očal je namreč izdelana izključno za branje.

Bralna očala so nepogrešljiv pripomoček za vid
Bralna očala so namenjena predvsem za branje oziroma za gledanje na razdalji od 30 do 40 centimetrov.
Očala za branje so nepogrešljiv pripomoček za vid pri branju drobnega tiska, finem ročnem delu in lahko tudi pri branju menija v restavraciji.

Nekateri očala za branje poimenujejo kar polovična očala oziroma polovičke. Nekatera med njimi so namreč velika kot samo pol očalnega stekla. Pri nošenju imate zato lahko občutek, da so zgoraj odrezana.

Slabosti vnaprej izdelanih očal za branje

Najverjetneje ste tudi vi že kje opazili, da je očala za branje možno kupiti marsikje, na primer na pošti, v drogerijah, v lekarnah, prav tako pri uličnih prodajalcih. Takšna očala na prvi pogled seveda zelo spominjajo na tista, ki jih lahko dobite pri optiku, a se v resnici od njih izjemno razlikujejo.

Vnaprej izdelana bralna očala: optometrist pojasni slabosti vnaprej izdelanih očal za branje

Stekla vnaprej izdelanih bralnih očal so narejena iz zelo slabih oziroma manj kakovostnih materialov. So optično manj prepustna za svetlobo in ne vključujejo antirefleksnih nanosov. To se seveda kaže v prevelikem bleščanju. V primerjavi s kakovostnimi optičnimi stekli je prepustnost svetlobe manjša za kar petino.

Ukrivljena in precej popačena slika

Prav tako je za vnaprej narejena bralna očala, ki jih boste na primer kupili na pošti, značilno, da je njihova slika na robovih ukrivljena in precej popačena, in sicer zaradi tanjših stekel, ki niso asferično oblikovana. To zlasti velja za večje dioptrije.

Ker je torej dioptrija v tem primeru netočna in ker so netočne tudi optične razdalje med centri leč, so pri in po uporabi možni glavoboli, prav tako tudi utrujene oči, binokularni vid, ne nazadnje celo škiljenje. Bralna očala torej uporabljamo v skladu z navodili, predvsem pa morajo biti prilagojena za posamezno osebo.

Objave iz iste kategorije: