Računalniška očala dobrodošla za vse, ki pogosto sedite za računalnikom

Če za računalnikom v pisarni ali pa doma delate več kot šest ur na dan, je priporočljivo uporabljati računalniška očala. Takšna vrsta pripomočka za oči ima namreč vgrajena posebna stekla, ki učinkovito blokirajo modro in UV svetlobo. Ščitijo vas pred škodljivimi in nezaželenimi učinki, ki jih lahko povzroča dolgotrajna vsakodnevna uporaba najrazličnejših digitalnih naprav.

Lahko torej rečemo, da so očala za računalnik namenjena zaščiti naših oči pred digitalnim stresom. Ta je posledica dolgotrajne izpostavljenosti posebne modre svetlobe, ki prihaja iz vsemogočih naprav, kot so na primer pametni telefon, računalnik, tablica, e-bralnik, televizija. Takšen pripomoček nam lahko precej olajša gledanje pri delu z računalnikom ali katero koli drugo vrsto naprave. Ker raznolike digitalne naprave uporabljamo vse bolj pogosto, so posledično naše oči vse bolj obremenjene pa tudi utrujene.

Nekatere študije so pokazale, da lahko računalniška očala olajšajo simptome sindroma računalniškega vid.

Kaj je sindrom računalniškega vida

Sindrom računalniškega vida je pravzaprav novodobni pojav. Spremljajo ga lahko napete in izmučene oči, glavobol, celo zamegljen vid. Prizadene pa lahko kar do 90 % ljudi, ki se dnevno več kot 3 ure ukvarjajo s katero od omenjenih digitalnih naprav. Umetna modra svetloba, ki prihaja iz naprav, namreč našim očem sporoča, da so budne ter napete. Posledično oko, ki je takšni svetlobi izpostavljeno, v vseh svoji intenzivnosti sprejema veliko informacij.

Če torej z delom na računalniku pretiravamo, naše oči postanejo utrujene, suhe in celo razdražene. Raziskave kažejo celo na to, da zato mežikamo tudi do petkrat manj kot običajno. Pogosto oči tudi pordečijo in srbijo. Sicer pa digitalni stres ne vpliva slabo samo na naše oči, temveč na celotno telo. Daje namreč občutek velike teže glave in ne nazadnje moti tudi tok spanja posameznika.

Očala z belimi očalnimi stekli

Odlična rešitev za preprečevanje oziroma odpravljanje digitalnega stresa so računalniška očala z belimi stekli. Ta so namreč obogatena z antirefleksnim nanosom, ki omogoča optimalni izkoristek prehoda svetloobeb skozi očalno steklo. Posledično se precej zmanjša refleksija, kar pa je seveda manj naporno za naše oči.

Prav tako je na voljo poseben protizrcalni ali antirefleksni nanos za stekla očal. Ta je namenjen osebam, ki zelo veliko časa preždijo za računalnikom ali pred drugimi elektronskimi napravami. Te osebe morda potrebujejo tudi bralna očala ali očala za bližino.

Objave iz iste kategorije: