Prednosti zamenjave svečk za avto

Motorji z notranjim izgorevanjem za cestna vozila so dandanes bolj zanesljivi kot kadarkoli prej. Načeloma ne potrebujejo vzdrževanja, razen zamenjave motornega olja, hladilne tekočine in zračnega filtra. Se pa lahko zgodi, da po določeni količini prevoženih kilometrov moramo bolj podrobno pogledati pod pokrov našega jeklenega ljubljenčka. Zelo pomembna komponenta so svečke za avto, saj jih potrebujemo za zagon našega avtomobila. Sčasoma se izrabijo, zato je potrebna zamenjava. Ker je to zelo majhen avtodel, ki se nahaja v predelu motorja, pa veliko voznikov pozabi nanj.

Glavni namen avto svečk

Motor v našem avtu potrebuje iskro za pričetek delovanja. S tem se vname mešanica zraka in goriva, ki prične proces notranjega izgorevanja. Moderne svečke za avto so majhne naprave, ki ustvarijo iskro s pomočjo visoke električne napetosti. Ko obrnemo ključ v našem vozilu ali se dotaknemo tipke START/STOP, svečke za avto ustvarijo majhno iskro, ki jo motor potrebuje, da prične obračati svoje bate.

Zamenjava svečke za avto in endoskopski pogled na cilinder

S tem se ustvari pogonska sila, ki jo motor prenaša na menjalnik, iz menjalnika pa prehaja na kolesa našega avta. Sčasoma se svečke obrabijo, zato jih moramo zamenjati. Zamenjavo se opravi pri večjem servisu, ko ima vozilo že prevoženih 50-100 tisoč kilometrov.

Kdaj je potrebna menjava svečk v avtu?

Moderne svečke za avto so izredno vzdržljive. Uporabljamo jih lahko več let, ne da bi jih morali zamenjati. Sčasoma pa bo potrebna zamenjava, saj če se svečke preveč obrabijo, ne bomo več morali uspešno zagnati motorja.

Menjava svečke za avto
Če se svečke za avto preveč obrabijo jih je potrebno zamenjati

Večina proizvajalcev avtomobilov priporoča, da se svečke v motorju zamenja na približno 50.000 kilometrov. Seveda je veliko odvisno od vrste našega vozila, tipa svečk in drugih dejavnikov. Bakrene svečke so najcenejše, vendar imajo tudi najkrajšo življenjsko dobo. Poznamo pa tudi platinaste in iridijske izvedbe, ki zdržijo tudi do 150.000 prevoženih kilometrov .

Izboljšajmo delovanje motorja

Sčasoma se, kot prej omenjeno, avto svečke obrabijo. To pomeni, da naše vozilo ne bo več tako dobro delovalo, kot je včasih. Z zamenjavo svečk za avto bomo pridobili številne prednosti.

Hitrejši in učinkovit zagon motorja je prva in najbolj opazna prednost. Obenem pa se nam bo izboljšala ekonomija porabe goriva. To pa zato, ker ne bo potrebno tako veliko goriva za zagon motorja, saj bodo svečke takoj vnele mešanico goriva in kisika.

Stare svečke lahko negativno vplivajo na delovanje motorja. To pa zato, ker pravilno ne vnamejo kisika in goriva v izgorevalni komori. S tem se lahko zmanjša učinkovita poraba goriva, kar močno vpliva na razdaljo, ki jo lahko prevozimo s polnim rezervoarjem.

Objave iz iste kategorije: