Visoko kakovostno olje za naš avtomobil

Vsak avtomobil z motorjem na notranje izgorevanje potrebuje številne tekočine. Najbolj pomembni sta bencin ali dizel, vendar so to goriva. Kakovostna motorna olja poskrbijo za dobro mazivnost vseh majhnih in velikih mehaničnih komponent. Priporočljivo je, da opravimo menjavo vsakih 8000 do 10.000 kilometrov. Če pa imamo novejše vozilo, pa je sezonska menjava olja priporočljiva, zaradi njegove viskoznosti in temperature okolja. Vedno je dobro, če poznamo glavne prednost, če redno zamenjamo to dragoceno tekočino v našem avtomobilu.

Olje ohranja motor avtomobila v delujočem stanju

Moderni motorji za avtomobil so izredno napredni. Zanašajo se na fine mehanične dele, ki do potankosti izkoristijo vsako kapljico goriva za pogon. Za svoje delovanje pa potrebujejo številna motorna olja, ki podmažejo vse njihove mehanične dele. S tem se zmanjša obraba motorja in poveča njegova življenjska doba. Nekateri vozniki olje sčasoma samo dolivajo. S tem ni načeloma nič narobe, vendar je veliko bolje, da starega odstranimo ter ga zamenjamo z visoko-kakovostno izvedbo. Tako bomo poskrbeli, da bo staro onesnaženo motorno olje odstranjeno iz našega motorja v avtomobilu. S tem pa bomo pridobili številne prednosti, kot so:

  • Boljši izkoristek goriva
  • Optimalna delovna temperatura motorja v avtu
  • Nižje emisije pri izpuhu
  • Optimalna poraba goriva

Viskoznost olja je pomembna

Dandanes veliko voznikov ne posveča posebne pozornosti viskoznosti motornega olja za avtomobil. Viskoznost je kvalificirana z oznako XW-XX in se uporablja po vsem svetu. Priporočljivo je, da za zimsko obdobje kupimo olje z nižjo viskoznostjo, kot je 5W-30. S tem zagotovimo, da se motorno olje pri nizkih temperaturah ne bo tako hitro zgostilo. V poletnem času, pa je najbolje, da uporabljamo olje za motor avtomobila z visoko viskoznostjo, kot je 5W-40 ali 10W-40.

Veste katero motorno olje izbrati? Kaj pa viskoznost olja?

Vsako vozilo ima svojo priporočljivo viskoznost za toplejše in hladnejše mesece v letu. Omenjene podatke lahko zasledimo v priročniku našega vozila ali pa pogledamo na splet. Lahko pa tudi stopimo v stik z našo izbrano spletno trgovino z avtodeli in povprašamo za primerno olje za našega jeklenega konjička.

Delno sintetično in polno sintetično motorno olje

Izbira primernega motornega olja je lahko dokaj velik izziv za vsakega voznika. Izbirati bomo morali med številnimi proizvajalci in vrstami. Poznamo dve glavni vrsti olja, ki pa sta:

Navadno mineralno olje za motor

To je popolnoma zadovoljivo motorno olje, ki ga lahko uporabljamo v vseh cestnih vozilih. Je pa res, da ne nudi enake zaščite in zmogljivost motorja, kot ga polno sintetične vrste olja.

Katero avtomobilsko olje torej uporabiti?

Polno sintetično motorno olje

Sintetična motorna olja so razvita za zahtevno rabo v vseh cestnih vozilih. Naš motor v avtomobilu zaščitijo pred visokimi temperaturami, nabiranjem oblog in drugimi nevarnostmi.

Priporočljivo je, da vedno izberemo bolj kakovostno olje za naš avtomobil. Tako bomo lahko bolj sigurni, da smo pripravljeni na vse izzive na cesti, ki jih bomo doživeli.

Objave iz iste kategorije: