Svečke za avto so pomembne za delovanje motorja

Večina voznikov ne pomisli velikokrat na svečke v svojem vozilu. To so majhni, vendar ključni avtodeli brez katerih ne bi bilo mogoče zagnati motorja. Sčasoma pa se obrabijo, kar je značilno za vsako komponento v našem vozilu. Tako jih moramo zamenjati vsake nekaj let, da ohranimo najboljše delovanje našega avtomobila. Visoka kakovost svečk za avto pa je tudi pomembna za hitro zaganjanje motorja v mrzlem vremenu. Kljub svoji majhnosti so zelo pomemben del našega jeklenega konjička, ki morajo delovati, če ga želimo uporabljati brez težav.

Svečke so ključne za zagon motorja

Vsako vozilo z bencinskim motorjem potrebuje svečke. Te so potrebne za zagon motorja, saj omogočijo začetek procesa notranjega izgorevanja goriva. Če pa so stare in izrabljene, pa lahko povzročijo zelo veliko težav. Glavne težave izrabljenih avto svečk so:

Vsako vozilo z bencinskim motorjem potrebuje svečke.

Težava s hladnim zagonom motorja

Zagon hladnega motorja je vedno najtežji. Hladni zagon motorja naredimo takrat, ko vozilo po daljšem času prižgemo. Ko naš avto počiva, se njegove motorne komponente pričnejo ohlajati. Tekočine v motorju pa preidejo v bolj solidno stanje. Tako potrebujemo več energije, da prične motor delovati. Za to pa morajo biti svečke za avto v dobrem stanju, da uspešno podajo iskro za izgorevanje mešanice bencina in kisika. 

Napačen oziroma nepopoln vžig

Napačen ali nepopoln vžig se največkrat zgodi takrat, ko izrabljena svečka za avto ne ustvari dovolj energije za vžig mešanice kisika in goriva v motorju. To pa sčasoma lahko poškoduje motor in povzroči veliko škode.

Zdrave svečke ne povzročajo težav z zagonom motorja

Stanje svečk je do velike mere odsev stanja našega motorja. Dobre svečke za avto ne povzročajo težav s hladnim vžigom vozila. Če so dobre kvalitete, jih bomo lahko brez težav uporabljali tudi več let zaporedoma. Za povprečen avtomobil je to približno nekje med 20.000 do 60.000 kilometrov, če uporabljamo standardne svečke, ki so narejene iz niklja. Če pa izberemo bolj kakovostne, pa lahko zdržijo tudi do 100.000 kilometrov. Pod bolj kakovostne materiale svečk se štejejo dragocene kovine, kot je platina ipd.

Zamenjavo svečk se priporoča za vsako vozilo na bencinski pogon

Glavni namen zamenjave kateregakoli avtodela je zagotavljanje brezhibnega delovanja našega avtomobila. Pri svečkah pa je enako, vendar imajo specifičen namen. To pa je uspešen zagon motorja v vsaki klimi. Poleg tega pa lahko stare svečke povzročajo veliko različnih težav, kot so:

  • Višja poraba goriva pri zagonu motorja
  • Slabše delovanje motorja
  • Višji izpust emisij
  • Nabiranje oblog v izpušnem sistemu in motorju

Preberite si še naslednji članek: Kdaj zamenjati zavorne ploščice, da ne bo prepozno?

Kdaj je treba zamenjati zavorne ploščice, je odvisno tudi od hitrosti obrabe. To pa ni odvisno samo od števila prevoženih kilometrov, ampak predvsem od načina vožnje.

Objave iz iste kategorije: