Sodobna moto oprema

Za vsakega motorista ali sopotnika na motociklu je potrebna osebna moto oprema, poleg te pa velja motor opremiti tudi z dodatki ter poskrbeti za nadgradnjo ali izboljšave v samem delovanju najrazličnejših sistemov. Ko kupimo svoj prvi motor, je osebna moto oprema običajno kar velik strošek, kasneje, ko jo že imamo, pa lahko seveda razmišljamo tudi o tistih izboljšavah motorja, za katere smo med samo uporabo ugotovili, da bi nam prišle še kako prav – tako zaradi udobja kot zaradi varnosti.

Osebna moto oprema

Kaj potrebujete, preden sploh sedete na motor? Po zakonu je obvezna čelada, ki nas pri morebitnem padcu ali drugi nezgodi zaščiti pred najhujšim možnim scenarijem. Seveda pa osebna moto oprema obsega še veliko več. Vsak resen motorist poskrbi tudi za motoristični kombinezon oziroma hlače in jakno, prav tako pa tudi za motoristično obutev in rokavice. Osebna moto oprema omogoča namreč večjo varnost: telo je pri padcu s tekstilom ali usnjem zaščiteno pred odrgninami, podloženi deli v obleki blažijo udarce, rokavice zagotavljajo boljši oprijem na krmilu in preprečujejo zdrs dlani z njega, čevlji nudijo oporo, ki preprečuje zvine in zlome … Poleg varnosti osebna moto oprema nudi tudi udobje. Z njo poskrbimo, da nas na motorju ne prepiha in ne prezebe do kosti. Klasična osebna moto oprema pa se lahko tudi nagradi – danes marsikdo že uporablja posebno zaščito za vrat in še marsikateri drug sodobni pripomoček, ki izboljšuje osebno varnost.

Moto oprema za prilagoditev motorja

Motor si običajno prilagajamo in ga izboljšujemo tako glede udobja kot glede varnosti. Če nameravamo na pot, ne bo šlo brez potovalnih kovčkov, če želimo prijetnejšo vožnjo, se lahko odločimo za vetrobransko steklo, če želimo večjo varnost in boljše zaviranje, zamenjamo zavorne cevi. Moto oprema nam prav tako omogoča, da motocikel nadgradimo s sodobnimi elektronskimi sistemi, na primer radiem, navigacijsko napravo, sistemom za komunikacijo med več motoristi. Tisti, ki so ob lepem vremenu skoraj zagotovo na motorju oziroma vsako leto naredijo z njim kar lepo število kilometrov, vedo, da je dodatna moto oprema v sodobni različici še kako pomembna in jim vanjo ni težko vložiti nekaj denarja. Nenazadnje vožnja motorja ni samo prijetna, temveč se je potrebno zavedati, da je lahko tudi nevarna – in vsaka moto oprema, ki lahko dejavnik tveganja vsaj malo zmanjša, je še kako dobrodošla.

Vas zanima izposoja kombija? Preberite si naš najnovejši članek na to temo.

Moto trgovina Ljubljana je specializirana motoristična trgovina za motor, ki slovijo po vrhunski kakovosti in visoki vzdržljivosti.  Preberi več …

Objave iz iste kategorije: