Regulacija ogrevanja tal

regulacija-ogrevanja-tal

Talno gretje je vrsta nizkega temperaturnega ogrevanja, kjer površina tal naj ne bi bila toplejša od 28 stopinj Celzija. Regulacija ogrevanja tal je deljena v različne sisteme glede na vire toplote. Poznamo primarni in sekundarni ogrevalni krog, vir toplote pa lahko predstavlja toplotna črpalka ali pa ogrevalni kotel. Če je regulacija ogrevanja tal pravilno zastavljena, s tem prihranimo energijo, v prostoru pa se zaradi primerno toplih tal počutimo prijetno in udobno.

Ker je za talno gretje značilna velika vztrajnost,  se sistem na hitre spremembe toplotnih obremenitev težje odziva. Električni radiator ali navadni radiator je manj zahteven za reguliranje temperature kot talno gretje. Poznamo več načinov regulacije: da se ogrevalna voda ves čas pretaka in s tem prihaja do temperaturnih razlik, druga možnost je spreminjanje pretoka ogrevalne vode, medtem ko je temperatura stalna, lahko pa uporabimo mešalni ventil za spreminjanje obeh parametrov.

Tista regulacija ogrevanja tal, ki jo izberemo, mora doprinesti h kompenzaciji toplotne vztrajnosti, z obzirom na to, da nekaj dela opravi že samoregulacija pri sistemih talnega gretja. To pomeni, da kadar je prostorska temperatura višja, se zmanjša temperaturna razlika med tlemi in zrakom, s tem pa tla oddajo manj toplote.

Toploto tal se da regulirati s stalno temperaturo ogrevalnega medija, lahko pa tudi v odvisnosti od notranje ali zunanje temperature. Sistem mora biti obvezno zavarovan pred previsoko temperaturo grelnih površin.

Mesto vgradnje se razlikuje med regulacijo primarnega in sekundarnega toplotnega kroga. Pri prvem se zagotavlja delovna temperatura oz. njeno vzdrževanje ter konstantno temperaturo tal, sistem pa mora biti varovan pred visoko temperaturo. Sekundarni toplotni krog je namenjen za čim večje udobje v prostoru ter za uravnavo temperature.

Če sami nismo izkušeni v urejanju takšnih dodatkov v našem domu, je bolje, da za nasvet povprašamo strokovnjaka, ki nam bo znal podati koristne nasvete. Tudi za dodatno urejanje regulacije je bolje, da nam pomaga mojster.

Preberite si še kaj sploh je arheologija in s čim se ukvarjajo arheologi.

Objave iz iste kategorije: