Kaj morate vedeti pred nakupom motorne kosilnice?

Ali imate staro, okvarjeno kosilnico ali pa jo kupujete prvič? Morda ste opazili, da je na trgu ponudba različnih vrst kosilnic ogromna in da izbrati pravo za vašo zelenico ni tako enostavno. V nadaljevanju boste izvedeli, kaj je pomembno pri izbiri motorne kosilnice, na kaj morate biti pozorni.

Pri izbiri motorne kosilnice je pomembno preveriti kakovost in materiale, iz katerih je izdelana. Pri večjih kosilnicah mora biti ogrodje iz kovine, medtem ko morajo biti plastični deli iz vzdržljive in močne plastike. Pri tem lahko prodajalca povprašate o materialih in kakovosti izdelave, saj imajo pogosto znanje o različnih znamkah motorne kosilnice.

Najboljša izbira za velike travnate površine – kosilnica z močnim motorjem.

Pomembna merila za izbiro moči in velikosti motorja

Pri izbiri motorne kosilnice je pomembno izbrati motor, ki je dovolj močan za vaše potrebe. Sodobni 4-taktni zračno hlajeni motorji, ki sledijo standardu EURO 5, so tišji in se lažje zaženejo kot stari motorji. Pri izbiri bodite pozorni na velikost motorne kosilnice, kako pogosto boste kosili in na teren, ki ga boste kosili. Kosilnice do 40 cm naj imajo motor z vsaj 1,8 kW moči, medtem ko morajo kosilnice z večjo širino reza imeti motor z 3,5 kW ali več. Če ima vaša zelenica strme naklone ali jo kosite manj pogosto, izberite močnejši motor. Močne motorje odlikuje to, da se ne ustavijo na zaraščenih površinah, kar se lahko zgodi z bolj šibkimi motorji. Prav tako imajo močnejši motorji manj problemov s kopičenjem trave okoli rezila, kar zmanjša učinkovitost kosilnice. Pred prvo uporabo ne pozabite dodati motornega olja v motor.

Pri izbiri motorne kosilnice je pomembno ustrezno izbrati širino reza. Navadno se giblje med 40 in 55 cm. Kosilnice z manjšo širino reza so bolj okretne in primernejše za manjše zelenice ali zelenice z ovirami, kot so drevesa in grmovje. Večje kosilnice so bolj primerne za kosilo večje površine, saj lahko z manj hoje pokosijo večjo površino, kar posledično skrajša čas dela.

Pri izbiri motorne kosilnice se lahko odločite med kosilnico s pogonom ali brez. Pogon ni nujen za zelo majhne površine do približno 300 m², vendar pa je v vseh drugih primerih pogon osnovna funkcija sodobne motorne kosilnice. Kosilnica s pogonom vam bo pomagala hitreje in brez prevelikega napora pokositi zelenico. Poleg tega bo kosilnica s pogonom bolj enakomerno pokosila travo, kar bodo opazili ljubitelji urejenih zelenic. Pogon tudi razbremeni roke in zapestja ter podaljša življenjsko dobo kosilnice. Priporočljivo je izbrati motorne kosilnice s pogonom na zadnja kolesa, še posebej, če nameravate kosilnico uporabljati na naklonjenih površinah. Pogon na sprednja kolesa je bolj primeren le za ravne površine.

Objave iz iste kategorije: