Kako izbrati motornih žage glede na namen uporabe?

Motorne žage se razdelijo v tri glavne skupine glede na njihov namen – hobby, kmečke in profesionalne motorne žage. Hobby žage so ustvarjene za tiste, ki žago potrebujejo le občasno, morda nekajkrat na leto, in pri tem ne obremenjujejo njene zmogljivosti. So manjše, manj močne in včasih manj ergonomske.

Od profesionalnih gozdarjev do domačih mojstrov – izberite orodje, ki mu zaupate.

Kmečke žage so namenjene uporabnikom, ki na letni ravni razžagajo nekaj kubikov drv ali podrejo nekaj dreves. So različnih velikosti, vendar nekoliko manj zmogljive in ergonomske kot profesionalne.

Profesionalne motorne žage – Za redno delo v gozdu

Profesionalna bencinska motorna žaga je zasnovane za redno delo v gozdu. So ergonomsko izpopolnjene, zmogljive in imajo najugodnejše razmerje med močjo in težo. Zaradi svoje kakovosti in naprednih delov so najdražje, a tudi najbolj vzdržljive.

Velikost motorne žage

Žage se glede na velikost delijo v dve skupini – gojitvene in sekaške motorne žage. Sekaške žage imajo močnejši motor in so večje ter težje, kar jih naredi primerne za sečnjo in obdelavo debelejših dreves. Gojitvene žage so manjše in namenjene redčenju in drugim vzdrževalnim delom.

Varnost pri uporabi motorne žage

Ne glede na velikost in namen morajo vse motorne žage izpolnjevati varnostne standarde. Pomembni varnostni elementi vključujejo zavoro verige, lovilec verige, razširjen vodilni ročaj, blokado za plin in delujoče stop stikalo. Določene motorne žage so opremljene s tretjo zavoro za dodatno varnost. Pri Husqvarni je to znano kot sistem Triobrake, pri Stihlu pa kot Quickstop sistem.

Izbira motorne žage glede na namen rabe

Katero žago izbrati? Razmislimo o delu z žago. Kdaj in zakaj najpogosteje potrebujemo motorno žago? Če nekdo potrebuje žago le dva tedna v letu za razrez debelih hlodov za drva, bo verjetno izbral veliko in močno žago, morda celo rabljeno profesionalno sekaško žago, saj ni zainteresiran za doseganje norm pri sečnji.

Prilagodljivost in varnost pri izbiri motorne žage

Sadjar bo iskal manjše žage, ki so bolj okretne in omogočajo gladke reze. Pri tem je pomembna tudi varnost, zato bi morda razmislil o carving rezalni garnituri, ki zmanjšuje možnost povratnega udarca. Morda bi se odločil tudi za baterijsko žago.

Optimalna moč motorne žage za povprečnega uporabnika

Večina običajnih uporabnikov bo najverjetneje izbrala žago z močjo približno 3 KM. Takšna žaga bo omogočala izvajanje različnih nalog, kot so redčenje dreves, čiščenje grmovja, rezanje drv, pa tudi podiranje debelih dreves. Čeprav bo delo morda potekalo nekoliko počasneje, to pri nalogah brez strogih zahtev ni odločilnega pomena.

Objave iz iste kategorije: