Na kakšen način si lahko pripravimo čaj iz konoplje?

Pitje čaja je pri nas podobno priljubljeno kot pitje kave. V kuhinjskih omarah shranjujemo najrazličnejše vrste čajev. Nekatere pripravimo povsem sami in smo na takšno mešanico čajev še toliko bolj pozorni. Takšen napitek pogosto pomirja in nam tudi sicer dobro dene. Seveda čaj lahko tudi kupimo, in to v vsaki živilski prodajalni. Vse pogosteje pa takšne pripravke kupujemo tudi v specializiranih trgovinah, še posebej, če iščemo čaj posebne vrste.

Med čaje posebne vrste sodi tudi konopljin čaj. Ta naj bi nam pomagal pri najrazličnejših težavah. Ne nazadnje tudi pri nespečnosti in nemirnosti. Za najboljše učinke pa moramo napitek iz konoplje seveda znati tudi pravilno pripraviti.

Čaj iz zrele konoplje

Dobri poznavalci konoplje veste, da se čaj ne zmore pripraviti kar iz vsake vrste. Iz sveže zagotovo ne. Iz te na primer lahko pripravimo smuti. Čaj pa se lahko pripravi iz zrele konoplje. Ko je torej rastlina v drugi fazi svoje rasti, prične pridobivati precej močnejša vlakna. Teh ne zmoremo več pretrgati. Tedaj se na listih ter vršičkih prične tvoriti kristalna snov, ki je nekoliko mastna. To je konopljina smola. Rastlina ima v tej fazi tudi nekoliko bolj izrazit vonj. Pri nabiranju listov in vršičkov imamo praviloma od smole črne prste.

Konopljin čaj ima mnoge dobrobiti za zdravje
Konopljin čaj naj bi deloval sprostitveno in antioksidativno. Dobro naj bi učinkoval proti tesnobi, pri zmanjševanju slabosti, vnetij, izboljšanju zdravja srca in ožilja.

Ko je konoplja torej v takšni fazi rasti, je najprimernejši čas za nabiranje zaloge za čaj. Priporoča pa se zlasti nabiranje vršičkov, ker je na njih daleč največ smole. Čaj se da pripraviti tudi iz svežih rastlin, a ga je treba sušiti v senci do takrat, ko so vršički toliko suhi, da se jih lahko brez večjih težav prelomi. Med sušenjem je treba rastlino kar nekajkrat premešati in obrniti. Mnogo hitreje se posuši na plastični mreži, in to v dovolj tankih slojih.

Možni učinki čaja iz konoplje

Konopljin čaj lahko ponudi kar nekaj učinkov. Na nas naj bi takšen napitek deloval sprostitveno in antioksidativno. Dobro naj bi učinkoval proti tesnobi, pri zmanjševanju slabosti, vnetij, izboljšanju zdravja srca in ožilja.

KORISTI KONOPLJINEGA ČAJA – Kakšen je konopljin čaj?

V čaju konoplje so prisotni terpeni, kanabinoidi ter flavonoidi. Vse omenjene sestavine naj bi na človeka torej delovale ugodno. V telo se takšen napitek absorbira precej hitro, kljub temu pa se sestavine čaja konoplje sproščajo precej počasi. Posledično se sprostitev pričakuje čez približno eno uro po samem zaužitju.

Objave iz iste kategorije: