Ustrezna izbira domene za spletno stran

Verjetno že veste, da je izbira domene daleč najpomembnejša odločitev, ki jo je treba sprejeti na začetku poslovne poti. Ta bo namreč postala naslov spletne strani, uporabljala se bo tudi za e-mail predale ter podobno. Sama domena je sestavljena iz ključnih besed ter iz domenske končnice. Na primer: dobri-piškoti.si. V tem primeru sta ključni besedi dobri piškoti, domenska končnica pa je .si.

Najpogosteje uporabniki za svojo domeno izberejo ime podjetja, blagovne znamke ali pa jo sestavijo kar iz ključnih besed, ki najbolje opisujejo njihove storitve ali izdelke. Priporoča pa se, da izbira domenskega imena ni predolga. Kratke domene si lažje ter hitreje zapomnimo.

Registracija domene s pomišljajem ali brez?

Če se odločite za domeno, ki je sestavljena iz več ključnih besed, na primer dobri piškoti, se je potrebno odločiti še, ali jo boste registrirali z ali brez pomišljaja. Strokovnjaki priporočajo registracijo obeh različic, a če se morate odločiti za eno, potem je zaradi boljše berljivosti zagotovo primernejša tista s pomišljajem.

registracija ločenih domen za vsak trg posebej
Strokovnjaki priporočajo, da registrirate ločene domene kjer je ključna izbira končnice.

Ravno tako je ključna tudi izbira končnice za domeno. Naša nacionalna končnica je .si, ki je tudi daleč najbolj priljubljena pri nas. Sledita ji še domenski končnici .eu ter .com. Vse bolj zaželene ter priljubljene postajajo tudi tako imenovane generične končnice, denimo .club, .pro, .guru Izkušeni strokovnjaki priporočajo, da je najbolje registrirati domeno s končnicami tistih držav, od koder prihajajo obiskovalci.

Če so torej naša ciljna skupina predvsem ljudje iz naše države, potem je dobro, da registriramo končnico .si, prav tako .com ter .eu. S takšnim dejanjem namreč dobro zavarujemo svoje novo ime. To v praksi pomeni, da nam nihče ne more vzeti domene, zlasti konkurenca ne.

Spletna stran v več jezikih

Morda nameravate izdelati spletno stran, ki bo v več jezikih. V tem primeru je pametno torej registrirati ločeno domeno za vsak trg posebej. Spletna stran, ki je na primer namenjena uporabnikom s Hrvaške, naj ima domensko končnico .hr. V vsakem primeru pa je seveda dobro registrirati še .com ter .eu domeno.

Kako servirati stran html z vsebino v več jezikih? Internacionalizacija, lokalizacija in registracija ločene domene.

A preden se lotimo takšnega postopka, je seveda potrebno preveriti, ali je izbrana domena sploh še prosta. Določeno domeno ima namreč v lasti lahko zgolj ena sama oseba. To pomeni, da se lahko registrirajo le domene, ki so še proste. Slednje se lahko preverijo na spletu, in sicer s pomočjo iskalnikov.

Objave iz iste kategorije: