Prenos domene je lahko opravilo!

V tem članku vam bom predstavil kako poteka prenos domene.

Načeloma je prenos domene postopek, ki se razlikuje glede na tip domene. V tem sestavku se ne bom lotil podrobnosti ccTLD in GTLD domen.

Načeloma poteka prenos domene tako da se dve osebi dogovorita za prenos. Kot ste opazili, govorimo o prenosu domene med dvema osebama, ne registrarjema, čeprav je postopek bolj ali manj enak.

Torej, osebi se dogovorita za prenos. Potem da novi registrar pobudo za prenos domene. Trenutni registrar to pobudo preveri pri obema, nosilcu domene in tudi pri bodočemu lastniku. S tem se preveri verodostojnost prenosa. Potem se začne sam proces prenosa, ki traja do dva tedna, izjemoma tri.

Kot vidite je proces prenosa domene zelo preprost. Načeloma je veljaven pri prenosu vseh domen in je praviloma brezplačen (registrarji spodbujajo prenos domen k njim).

Izjeme pri prenosu pa so prenosi, kjer so domene potekle, ter te, ki so v karanteni. Potekle domene je potrebno prva podaljšati, da so uporabne za novega naročnika, medtem, ko domene, ki so v karanteni potrebujejo dosti več dela, da se vzpostavijo nazaj.

Časovno so tovrstne domene tudi bolj zamudne, saj prenosi trajajo lahko od treh tednov do več, popolnoma odvisno od stanja domene in ažurnosti registrarjev.

Zato vam je vedno v interesu, da si stanje domene preverite vnaprej. Ne ustavite se pa le pri pregledu WHOIS podatkov, vendar vključite tudi še kako spletno orodje, ki vam bo povedalo kolikokrat se je lastništvo domene menjalo. Kot pri rabljenem avtu, tudi rabljena domena prinese s seboj včasih kak grenek priokus.

Več o domenah si lahko ogledate na video vsebini spodaj:
https://www.youtube.com/watch?v=wJYmFCCi-CA

Ustrezna izbira domene za spletno stran je daleč najpomembnejša odločitev, ki jo je treba sprejeti na začetku poslovne poti. Ta bo namreč postala naslov spletne strani, uporabljala se bo tudi za e-mail predale ter podobno.

Objave iz iste kategorije: