Vrednosti podatkov se zavemo šele, ko jih izgubimo

Ko bi se ljudje vedno držali tistega, kar govorimo, bi bilo življenje precej bolj enostavno. Žal pa je verjetno v človeški naravi, da ne storimo vedno tistega, kar bi morali, oziroma tistega, kar radi svetujemo drugim. Na primer poskrbimo za varnostne kopije dokumentov, slik in drugih podatkov, ki jih imamo na svojem osebnem računalniku.

Kljub temu, da se vsi zavedamo, da je sodobna tehnologija ranljiva in nam lahko pri domačem ali službenem računalniku ponagaja tako programska oprema kot strojna oprema, si marsikdo še vedno ne naredi kopij pomembnih in tudi nekoliko manj pomembnih shranjenih datotek na zunanji disk ali drug shranjevalnik podatkov. Tako pride pogosto do tega, da gre z računalnikom kaj narobe, nato pa skušamo gasiti požar takrat, ko je že prepozno. Če govorimo o domačem računalniku, največkrat ostanemo vrez lepih spominov v obliki digitalnih fotografij, če se pojavi težava pri službenem računalniku, pa lahko izgubimo tudi podatke, brez katerih delo ni mogoče oziroma ga bo potrebno v celoti opraviti znova, pa tudi kar nekaj denarja nam lahko tako spolzi skozi prste. V obeh primerih je potrebno reševanje podatkov (http://resevanjepodatkov.blogspot.com/) s katerim se ukvarjajo specializirana podjetja.

Kako lahko poskrbite za reševanje podatkov s svojega računalnika, ali pa tudi z računalniškega strežnika? Predvsem je pomembno, da se za ta korak odločite čim prej. V kolikor pride do težave zaradi vdora ali virusa, je pomembno, da računalnik izključite in ga ne vključite več, temveč se z njim odpravite naravnost na servis, ki skrbi tudi za iskanje in obnavljanje manjkajočih koščkov z diska.

Objave iz iste kategorije: