Kako pridobimo nazaj izgubljene podatke iz okvarjenega računalnika?

Brez dvoma so računalniki ključno orodje v današnjem svetu. Na njih shranjujemo pomembne in manj pomembne slike, dokumente, video vsebine in podobno. Dejansko pa se lahko kadarkoli zgodi, da računalnik preneha delovati. Za to so zadolženi različni elementi, kot so okvara katere od komponent, virusi, programski hrošči, električni udari in drugo. Tako je izredno pomembno, da vedno izdelamo varnostne kopije za primere raznovrstnih nezgod. Pri tem nam lahko pomaga kloniranje diska, kjer se ustvari identična kopija vseh digitalnih vsebin na SSD-ju, mehaničnem spominskem mediju in podobno. Enako je mogoče doseči tudi z drugimi postopki, kjer se celotna struktura določenega spominskega medija prenese na drug spominski medij.

Kloniranje diska ustvari identično kopijo vseh podatkov

Klasični mehanični spominski mediji so še dandanes izredno popularni. Zaradi nizke nakupne cene in visoke kapacitete spomina so izredno popularni za osebno ter poslovno uporabo. Poleg tega se lahko pohvalijo z dolgo življenjsko dobo in tihim delovanjem. Sčasoma pa postanejo počasni ali pričnejo delovati nezanesljivo. Lahko pa se seveda tudi popolnoma okvarijo, kar pomeni, da je potrebno reševanje podatkov, če želimo pridobiti nazaj izgubljene digitalne vsebine. 

Veliko bolje je, da občutljive podatke na našem računalniku rešimo s kloniranjem diska, ki ga lahko opravi izkušen računalniških tehnik. Tako bomo poskrbeli, da bomo imeli vse občutljive aplikacije, slike in glasbene datoteke na svežem mediju, ki zanesljivo deluje.

Reševanje podatkov iz različnih spominskih medijev

Današnji spominski mediji za računalnik so izredno zanesljivi. To lahko potrdi tudi garancija proizvajalca, ki je v večini primerov 3 ali celo 5 let. Kljub temu pa se lahko zgodijo nepredvidljive stvari, kot so električni udari, poplave, napadi hekerjev, tovarniške napake v izdelavi spominskega medija in še mnogo več. Tako nenadoma izgubimo dostop do osebnih in službenih datotek, kar je lahko izredno škodljivo. Srečo obstajajo napredni postopki in tehnične rešitve, ki zaobsegajo reševanje podatkov iz praktično vseh računalniških spominskih medijev. Zato je mogoča obnovitev vseh shranjenih vsebin na našem računalniku. Tudi zelo poškodovane spominske medije se lahko v celoti ali delno obnovi. To pa je zelo velika prednost, če so računalnik poškodovali požar, poplava, potres in druge dogodki.

Reševanje podatkov iz različnih naprav

Kloniranje diska na več računalnikov z isto strojno opremo

Namestitev operacijskega sistema, gonilnikov in programov zahteva zelo veliko časa in potrpežljivosti. Zato je idealno, če lahko na več računalnikov hkrati namestimo vse potrebno. To je mogoče doseči s kloniranjem diska, če se seveda strojna oprema računalnikov ne razlikuje preveč. Idealno je, da je strojna oprema identična, vendar to ni vedno mogoče zagotoviti v vseh okoljih. Lahko pa so majhne razlike v velikosti pomnilnika, vrsti procesorjev, velikosti pomnilniških medijev in podobno.

Reševanje podatkov na našem računalniku s kloniranjem diska.

Podatke na spominskem mediju je mogoče do popolnosti podvojiti s čimer ustvarimo enak medij. Omenjena funkcije je idealna v primeru, da želimo nadgraditi počasen in zastarel spominski medij na novejšega. Pri tem pa ne želimo ponovno nameščati in usposobiti celoten operacijski sistem in programe. Tudi, če naš SSD ali klasični mehanski spominski medij počasi izgublja zanesljivost ali postaja prestar, je mogoče z omenjenim procesom prenesti vse podatke na svež spominski medij.

Objave iz iste kategorije: