Namizna svetilka kot vir navdiha oblikovalcev notranjih prostorov

Namizna svetilka in ostala svetila, ki jih podjetja predstavljajo na večjih sejmih, delujejo kot nekakšne minimalistične svetlobne inštalacije, kjer se funkcionalnost vse bolj prepleta z estetiko odstiranja. LED-tehnologija si je izborila svoje mesto v svetu oblikovalstva, tako pri tehničnih svetilih, ki se uporabljajo v javnih prostorih, kot pri dekorativnih, namenjenih za osvetlitev različnih površin.namizna svetilka Z novimi tehnologijami lahko po besedah oblikovalcev trajnostno povezujemo z minimalističnimi oblikami svetil v kombinaciji z umetnimi in naravnimi materiali. Namizna svetilka se danes pojavlja tudi v nenavadnih materialih kot so tekstil, karton in papir, ki so občutljivi za toploto, ki jo oddajajo klasični svetlobni viri, vendar v novih razmerjih obstojni in s priokusom unikatnosti.

Namizna svetilka po besedah oblikovalcev dobiva nove estetske razsežnosti

Nove tehnologije in smernice so omogočile vključevanje novih materialov, zato oblikovalci poleg prej naštetih uporabljajo še karbonska vlakna, v skladu z zelenim oblikovanjem pa je dobila svoje mesto tudi tehnika reciklaže. Oblikovalec pri principu izdelave v osnovi še vedno upošteva namembnost prostora, nov pa je več funkcionalni pogled na postavitev in možnosti osvetljevanja delovnih površin. Na splošno velja, da je treba poskrbeti za več virov svetlobe, in sicer za splošno osvetlitev ter za ustvarjanje ambientalne svetlobe in poudarkov. Svetloba, ki jo omogoča namizna svetilka, mora zagotavljati vidnost, preglednost in estetiko. Trenutno so v kategoriji »namizna svetilka« poleg klasičnih najbolj iskane moderne svetilke nenavadnih oblik, velikosti in različnih barv z regulacijo jakosti svetlobe, saj jih lahko uporabljamo za branje in tudi za ustvarjanje ambientalne osvetlit­ve.

Katere lastnosti ima namizna svetilka, ki je najbolj všeč Slovencem ?

Namizna svetilka, ki krasi največ domov Slovencev je navadno nižjega oziroma srednjega cenovnega razreda. Kot kupci smo namreč tudi na tem področju bolj tradicionalni, saj je največkrat prodana klasična namizna svetilka pravokotnih in valjastih oblik ter stenska svetilka, ki pa običajno ni preveč ekstravagantna. V zadnjem času se vse pogosteje slovenski kupci odločajo za svetila z varčnimi sijalkami in LED-diodami. Ne iščejo najcenejšega izdelka, ampak se na podlagi informacij in razlag odločijo za pameten nakup, to je kombinacijo tehnologije, oblike in cene. Namizna svetilka ekstravagantne oblike se najbolje prodaja med kupci višjega srednjega in srednjega razreda ter zbiralci umetnin.

Objave iz iste kategorije: