Sejem Dom

Letošnji 45. sejem Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki je zaprl vrata v nedeljo zvečer, je v šestih dneh obiskalo kar 55.000 ljudi, za deset odstotkov več kot lani. Glede na to, da je tudi povpraševanje razstavljavcev preseglo zmogljivosti GR, lahko rečemo, da je sejem Dom upravičil sloves osrednje slovenske prireditve, ki na enem mestu zbere domače in tuje proizvajalce stavbnega pohištva, izdelkov za notranjo opremo, urejanje doma in okolice, za ogrevanje in hlajenje prostorov, opreme za tehnično varovanje in materialov za gradbeništvo.
Organizator največ zaslug za uspeh pripisuje množični udeležbi domačih razstavljavcev; letos se je predstavilo 524 podjetij, od tega 292 domačih. Izkušnje kažejo, da so uspešni zlasti sejmi, za katerimi stoji domača industrija. Tega se očitno zavedajo tudi obiskovalci, saj jih prireditev, kljub temu da ni prodajne narave, pritegne prav zaradi neposrednega stika s proizvajalci. Poleg tega je sejem, kakor je ob odprtju povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, odsev življenjskega sloga Slovencev, saj precej več kot drugi narodi vlagamo v lastno bivalno okolje.
Na sejmu Dom so letos že tretjič nagradili najboljše izdelke stavbnega pohištva (kuhinjski pulti). Nagrado evropska zvezda je med izdelki iz programa zunanjega stavbnega pohištva prejelo podjetje Inles iz Ribnice za leseno okno INO 68, ki je po besedah strokovne komisije uravnotežena kombinacija tradicije naravnih materialov in sodobnih funkcionalnih zahtev. Nagrado za najboljši izdelek iz programa notranjega stavbnega pohištva je dobilo podjetje Lip Bled za multifunkcijska notranja vrata in podboj Astorija Skyline, ki po mnenju komisije združujejo funkcionalnost z estetiko.
Razstavljavci so letos so prispevali kar 16 nagrad v vrednosti med petnajst in sto tisoč tolarji. Zadnji dan prireditve, torej v nedeljo, so jih z žrebom razdelili med obiskovalce (seznam nagrajencev je objavljen na spletni strani Gospodarskega razstavišča: www.gr-sejem.si).
Vse dni sejma je bilo živahno in zanimivo tudi obsejemsko dogajanje. Letos je aktualna strokovna posvetovanja pripravilo Združenje lesarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije, za obiskovalce pa je poskrbel Gradbeni inštitut ZRMK s številnimi predavanji in brezplačnim svetovanjem.
Preberite si tudi kakšna je dobra namizna svetilka.

Objave iz iste kategorije: