S čim se ukvarja arheologija?

V članku bom poskusila enostavno na laičen način opisati kaj sploh to arheologija je in s čim se ukvarjajo arheologi. Arheologija se mi je vedno zdela izjemno zanimiva veda, a nikoli nisem povsem točno vedela kaj sploh arheologija pomeni in kaj je točno njeno bistvo. Če na kratko povzamem, je arheologija znanstvena veda, ki preučuje človeško zgodovino oziroma preteklost.

Od same zgodovine, kot znanstvene vede, jo loči predvsem to, da preučuje fizične oziroma materialne vire, do katerim pride s pomočjo izkopavanj. Če si prikličemo v zavest podobo arheologa, ga vidimo kot človeka, ki s kakšno lopato ali metlico skrbno bdi nad tlemi in nekaj koplje.

Delitev arheologije

Arheologijo delimo, glede na dobo, ki jo preučuje preko izkopavanj. Gre torej lahko za prazgodovinsko obdobje ali zgodovinsko obdobje (časi zapisanih zgodovinskih virov). Prazgodovinska arheologija se deli na paleolitik, mezolitik, neolitik, eneolitik, bronasto dobo in železno dobo. Zgodovinska arheologija pa se deli na egiptologijo, biblijsko arheologijo, antično arheologijo, starokrščansko, srednjeveško in novoveško arheologijo ter industrijsko arheologijo.

Bogata arheološka zapuščina Slovenije

Tudi Slovenija ima bogato arheološko zgodovinsko zapuščino iz vseh obdobji arheologije. To je tudi razlog, da je pri nas študij arheologijo na Filozofski fakulteti zelo priljubljen med študenti. Pravijo, da je študij precej težek, mnogi pa obupajo zaradi tega, ker se predstava o arheološkem delu precej razlikuje od realnega stanja. Delo je velikokrat fizično zahtevno, velikokrat tudi monotono. Zato študij arheologije priporočajo res le tistim, ki jih takšno delo veseli in izpopolnjuje. Mnogokrat se arheološka izkopavanja vlečejo leta in leta ter šele po dolgem časovnem obdobju pridemo do kakšnih pomembnih ugotovitev. V arheološka izkopavanja, ki so le delček vsega dela v arheologiji, gre veliko časa in energije. Mnogokrat pa je prisotna tudi slaba volja drugih ljudi, ki jim arheološka najdišča otežujejo normalni promet na tistem območju ali celo motijo nemoteno bivanje na tistem kraju, mogoče celo gradnjo.

Arheologija je torej veda, ki nam je skozi leta že odkrila kdo so naši predniki in od kje izviramo. Verjamem pa, da nam bodo arheološke raziskave še naprej razlagale naš obstoj in našo kulturno identiteto.

Se zanimate za hiša Ljubljana? Napotke si preberite v našem članku.

Objave iz iste kategorije: