Alergije

Alergija je nenormalen odziv imunskega sistema na določeno snov. Vedno več ljudi je alergičnih; po podatkih Svetovne znanstvene organizacije je alergična petina prebivalcev civiliziranega sveta. Ni še pojasnjeno, zakaj telo reagira alergično na neko snov, verjetno ima določeno vlogo tudi dednost.
Alergije se širijo, predvsem pri ženskah jih je vedno več. Domnevajo, da zato, ker so pri vsakodnevnem delu v stiku s snovmi, ki povzročajo alergije (čistila, prah, pa tudi kozmetični preparati, šamponi, modni nakit …). Večina alergij ni nevarnih, le malo pa jih zna sodobna medicina pozdraviti. Še vedno je najbolj zanesljivo zdravilo izogibanje alergenom, to je snovem, ki povzročajo alergijo.
Dva izmed alergenov sta po najnovejših raziskavah lak za nohte in umetni nohti. Kriva naj bi bila kar za tretjino vseh alergij, ki nastanejo zaradi kozmetičnih izdelkov. Ker pa se izpuščaji ne pojavijo na rokah, ampak na bradi in licih, vzroka za izbruh alergije dolgo niso odkrili. Zdaj, ko vemo, je stvar preprosta: čez dan se z lakiranimi nohti na prstih tisočkrat dotaknemo lic in brade in sprožimo alergijo. Koža na obrazu reagira, vendar drugače kot pri drugih alergijah, na primer pri senenem nahodu (alergija na plesen).
Ne tvori protiteles, ampak mobilizira posebne obrambne celice našega imunskega sistema (T-limfocite). To so stražarji, ki nadzirajo zunanji sloj kože in preprečujejo vdor bakterij ali virusov. Včasih pa se postavijo po robu nenevarnim snovem, kot so denimo kreme, parfumi, kovina ali določeno blago in koža se vname, postane rdeča in srbi. Vendar ne takoj, šele po dveh dneh. Vzrok za napačen alarm znanstveniki še iščejo, dokazano pa je, da navadna sredstva, kot je senzibilizacija, ne pomagajo. Pomagajo samo kreme s kortizonom, ki pa so zelo močne in jih lahko uporabljamo samo v skrajnem primeru. Edina zaščita torej ostaja preprečevanje stika z alergeni. Za vsako pordelo in vneto kožo seveda niso krivi alergeni. Rdeče in razpokane roke največkrat niso take zaradi alergije, ampak je kriv tako imenovani »gospodinjski sindrom«. Tega pa povzročajo močna čistila.
Uporabni nasveti
– Nikoli se ne prhajmo z zelo toplo vodo, ki kožo premočno izsuši. Namesto mila raje uporabljajmo gel.
– Po vsakem opravku z vodo roke namažimo z dobro kremo. Najboljša je dermatološka pena.
– Spodnje perilo naj bo narejeno iz okolju prijaznih materialov. Perilo pred prvo uporabo operimo.
– Vsa čistila naj bodo nežna, v njih naj bo čim manj parfumov. Mehčalec za perilo uporabljajmo varčno.

Objave iz iste kategorije: