Kurkuma – čarobna začimba z blagodejnimi vplivi

Kurkuma postaja skorajda nepogrešljiva v našem vsakdanu. Ta priljubljena začimba je vsestransko uporabna in ima mnogo zdravilnih učinkov ter blagodejnih vplivov na naše telo. Kurkuma, starodavna rastlina, ki izhaja iz tropskih gozdov Azije, je torej uporabna tako v kuhinji kot medicini, uporabljajo pa jo tudi kot barvilo.

Ta rumena začimba izhaja iz Azije, gojijo pa jo tudi drugod – na jugu Kitajske, v Indiji in Indoneziji … Pri nas jo uporabljamo predvsem v kulinariki, v indijski tradicionalni medicini pa jo že tisočletja uporabljajo tudi za zdravljenje raznih bolezenskih stanj. Kurkuma in njeni zdravilni učinki postajajo vse bolj prepoznavni tudi pri nas.

Kurkuma postaja skorajda nepogrešljiva sestavina v našem vsakdanjem življenju.

Zdravilni učinki kurkume

Ajurvedska medicina zagovarja uporabo kurkume za lajšanje raznolikih bolezenskih stanj – kot je so bolezni jeter ali pa nevrološke motnje, učinkovita pa je tudi pri zdravljenju alergij in krepitvi imunskega sistema. Vsebuje namreč ogromno zdravilnih elementov, med drugimi tudi železo, kalij in vlaknine, uvrščamo pa jo tudi med antiokdisante. Redno uživanje kurkume naj bi lajšalo težave s prebavili, pospešilo naj bi samo prebavo, in pomagalo pri čiščenju krvi. Deluje tudi protivnetno in pomaga pri zdravljenju želodčnih težav. 

Ugotovitve raznih študij navajajo, da naj bi kurkuma upočasnjevala širjenje raka in zavirala njegovo rast. Prav tako naj bi zmanjševala tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Je naravni antiseptik in deluje antibakterijsko – grgranje kurkume, zmešane z vodo, pa naj bi odpravilo tudi neprijetne bolečine v grlu.

Kurkuma in njeni blagodejni učinki

Kurkuma pomaga tudi pri bitki z odvečnimi kilogrami, saj pripomore pri presnovi maščob. Pomagala naj bi tudi vsem, ki imajo težave s kožo – odpravlja težave z luskavico in ekcemi. Koži daje lep ten in sijaj, zato je priporočljivo, da jo dodamo v doma izdelano masko za obraz. Redno uživanje kurkume vpliva tudi na naše duševno zdravje – v Kitajski medicini jo namreč uporabljajo tudi za zdravljenje depresije.

Kurkumo lahko med kuho dodamo jedem, če pa smo ljubitelji mleka, lahko ščepec kurkume dodamo tudi nam ljubemu napitku in še pred spanjem poskrbimo za dnevni vnos te čudovite začimbe. Priporočljivo je, da dnevno zaužijete eno žličko kurkume – če pa imate težave s strjevanjem krvi ali pa ste noseči, je smiselno, da se pred tem posvetujete z osebnim zdravnikom.

Objave iz iste kategorije: