Lymska borelioza se po poteku deli na zgodnje obdobje in pozno obdobje

V zgodnjem obdobju se Lymska borelioza kaže kot različne kožne spremembe. Najpogostejši klinični znak je migrirajoči eritem, ki se kaže kot rdeč kolobar. Pozno obdobje se začne več mesecev ali celo več let po pojavi prvih znakov borelioze. Koža je v začetku otekla ter temnordeča, pojavljajo se prizadetosti okončin. V kroničnem stadiju se debelina kože stanjša, skozi njo prosevajo vene ter lasni mešički. Zgodnje obdobje se začne od nekaj dni do več mesecev po okužbi.

V zgodnji fazi Lymska borelioza brez ustreznega zdravljenja traja od nekaj tednov do več mesecev. V poznem obdobju se Lymska borelioza preko prizadetosti živčevja, sklepov in kože pokaže po več mesecih ali celo letih.

 

Lymska borelioza lahko prizadene živčevje, prizadetost se lahko zgodi v zgodnjem obdobju bolezni ali v poznem obdobju bolezni. V obeh primerih sta prizadeta obkrajno in osrednje živčevje. Prizadetost sklepov se odraža z otekanjem enega ali več sklepov. Pri tem je sklep otekel, koža v okolici topla ne kaže pa znakov pordelosti. Največkrat Lymska borelioza prizadene večje sklepe, kot so kolk, ramenski sklep, koleno, gleženj, včasih tudi čeljustni sklep. Sklepi bolijo, vendar ne v čisto vseh primerih. Bolniki nimajo povišane telesne temperature, čutijo pa utrujenost. Lymska borelioza lahko prizadene tudi srce, oči ter v zelo redkih primerih mišice. Srce bolnikov je prizadeto na do štirih odstotkih bolnikov. Bolniki čutijo bolečino v prsih, moten je ritem srca, pojavljajo se prevodne motnje ter razne druge težave. Oči so redkeje prizadete, pojavljajo se vnetja raznih očesnih struktur. V Sloveniji je Lymska borelioza najpogostejša oblika bolezni, ki so posledica uboda okuženega klopa. Na leto se zabeleži več tisoč primerov, druge bolezni so za primerjavo zabeležene v največ nekaj sto primerih.

Lymska borelioza je bolezen, ki lahko občutno poslabša kakovost življenja bolnika na razne načine.

Če vas zanima kaj je in kako poteka psihoterapija potem si preberite članek o tej temi.

Objave iz iste kategorije: