Strije so neprijetna sprememba na koži

Strije so neprijetna kožna sprememba, ki v veliki meri prizadenejo ženske v času nosečnosti. Strije so kožne proge, ki nastanejo zaradi izgube elastičnosti kože ali stanjšanja. Najprej jih opazimo kot rdečkaste malenkostno izbočene črte, ki se kasneje spremenijo modrikasto rožnate odtenke. Po določenem obdobju črte zbledijo, vidne so kot svetleče proge. Običajno so strije široke od nekaj do preko deset milimetrov. Večinoma so strije domena žensk, z njimi pa se ubada tudi manjši procent moških. Pojavijo se na različnih delih telesa ter v različnih življenjskih obdobjih. Moški spol ima strije najpogosteje na rokah in ramenih, ženski spol pa na trebuhu, stegnih, zadnjici in prsih. V celoti strije ne moremo odstraniti, možno pa je zanje preventivno poskrbeti ali omiliti njihov videz. Natančnega vzroka za nastanek strij ne poznamo, na nastanek pa vpliva dednost, mehansko raztezanje kože ter dogajanja povezana s hormonskimi spremembami ali staranje kože. Strije ne prizadenejo zgolj starejše osebe, z njimi se ubadajo že mladostniki.

V dobi odraščanja se dogaja buren razvoj človeškega telesa

Kar petinsedemdeset odstotkov žensk med nosečnosti dobi strije. Nastanek je povezan z delovanjem nosečnostnih hormonov na kolagenska in elastična vlakna. Kolagenska in elastična vlakna dajejo koži mehanično odpornost, elastičnost in čvrstost. Elastična in kolagenska vlakna se nahajajo pod kožno povrhnjico, v usnjici. Med nosečnostjo se spreminjajo lastnosti elastičnih vlaken tudi zaradi delovanja hormonov nadledvične žleze. Zaradi tega koža ni več kos raztezanju, ki je posledica nosečnosti. Strije se v tem primeru pojavijo na trebuhu, stegnih in dojkah. Elastična kožna vlakna se po določenem času zamenjajo z manj kakovostnimi, tanjšimi in spremenjenimi vlakni. Na koži jih opazimo kot strije. Kožne spremembe so lahko tudi posledica obolenj, pri katerih prihaja do prekomernega izločanja hormonov ali jemanja zdravil s takšnimi snovmi. Pojavijo se na predelih, kjer je koža občutljivejša in nežna. Strije so težava, ki jo je moč uspešno ublažiti na različne načine.

Tako kot strije, je nadležen tudi zobobol – sledite povezavi in si preberite več.

Fertility+ prehransko dopolnilo za moške je prehransko dopolnilo, sestavljeno iz kombinacije vitaminov in mineralov, ki imajo vlogo pri plodnosti in razmnoževanju in uravnavanju delovanja hormonov. Preberite več …

Objave iz iste kategorije: