Kdo opravlja kontrolo potnih stroškov?

Lahko se zgodi, da delodajalec v določenem trenutku začne dvomiti v svojega delavca. Dvomi se lahko pojavijo na različnih področjih. Najpogostejši pa so v povezavi z bolniško odsotnostjo ali s potnimi stroški. Če je dvom dovolj velik in nekako tudi že utemeljen oziroma upravičen, delodajalec ponavadi hitro ukrepa.

Možnih načinov ukrepanja je več. Ponavadi se najprej poskušajo odkrito pogovoriti z delavcem. Če ugotovijo, da ta do njih ni bil odkrit, pa rešitve iščejo drugje. Pogosto najamejo tudi detektivske agencije, ki delo opravijo uspešno. Kontrola potnih stroškov je eden od najpogostejših storitev, ki jih detektivi opravljajo za posamezne delodajalce.

Kontrola je torej pogosta storitev, ki jo opravijo usposobljeni detektivi

Nekateri delavci zavestno višajo mesečne prejemke in s tem tako oškodujejo delodajalce. Ko govorimo o zlorabi pri obračunavanju stroškov prevoza na delo, ugotovimo, da je takih primerov kar nekaj. Detektivi delodajalcu torej pomagajo dokazati, kje zaposleni dejansko prebiva. Njihova naloga je torej ugotoviti dejansko bivališče zaposlenega, način oziroma vrsto prevoznega sredstva, s katerimi določeni zaposleni prihaja na delovno mesto ter kršitve koriščenja službenih vozil.

 

Delodajalci so pripravljeni plačati za tako storitev

Seveda se vsak izmed nas zaveda, da so detektivske storitve kar drage. Glede na to, da pa se zavedamo tudi, da so ponavadi izjemno uspešno in hitro opravljene, se s cenami ne obremenjujemo preveč. Cilj je predvsem ta, da stvari pridemo do dna ter dokažemo, da smo imeli prav. Tudi delodajalcem to največ pomeni. Ko imajo dokaze v rokah, ti so ponavadi v obliki poročil, fotografij ter video posnetkov, lahko ukrepajo na primeren način. Tega pa pred tem ne morejo storiti, ker zato nimajo pravic.

Kontrola potnih stroškov je torej včasih nujno potrebna. Če delodajalec sumi, da se delavec na delovno mesto ne vozi iz kraja, od koder se obračunavajo potni stroški, je stvar potrebno preveriti. Za to najamejo usposobljene ljudi. To so ponavadi detektivi, ki tovrstno dejavnost tudi ponujajo.

Objave iz iste kategorije: