Zdrave maščobe

Kakavovo maslo

kakavovo-maslo

Verjetno ste o kakavovem maslu slišali, da se uporablja v najrazličnejše namene, npr. kot ena izmed osnovnih sestavin pri izdelavi čokolade, pri izdelavi različnih mazil in kozmetičnih pripravkov ter celo v farmaciji.Kaj natančno torej kakavovo maslo dejansko je in kakšna je njegova uporabna vrednost?
Kakavovo maslo je vrsta rastlinske maščobe, ki se pridobiva iz kakavovih zrn. Je jedilno, vendar visoko kalorično. Ima najrazličnejše zdravilne učinke, a ga je ravno zaradi kaloričnega indeksa priporočljivo uživati zmerno. Nekateri izmed najpomembnejših zdravilnih učinkov so naslednji: kakavovo maslo izboljšuje zdravje kože, krepi imunski sistem, izboljšuje kvaliteto las, preprečuje znake staranja in zmanjšuje vnetja. Ena izmed njegovih pomembnih lastnosti je tudi ta, da je ta vrsta maščobe izjemno stabilna v primerjavi z drugimi vrstami maščobam in zato zelo obstojna. Rok trajanja kakavovega masla naj bi bil med 2 in 5 let, kar gre pripisati visoki koncentraciji antioksidantov v kakavovem maslu, ki zmanjšujejo možnosti, da se maščobe pokvarijo.
Na splošno je mogoče kakavovo maslo najti v najrazličnejših proizvodih in oblikah, še vedno primarna oblika njegovega uživanja pa je čokolada.

Aktivne sestavine proti staranju

Kot je že navedeno, je kakavovo maslo bogato z antioksidanti. Ti v telesu pomagajo nevtralizirati proste radikale, zlasti v koži, ki so glavni krivec za staranje celic. Tako kakavovo maslo pomaga zmanjševati znake staranja, vključno z gubami. V raziskavah pa je bilo dokazano, da blaži tudi videz brazgotin na koži in na splošno izboljšuje zdravstveno stanje kože.

Lasje

Razen vabljive arome kakava, ki je več kot zaželena pri preparatih za kožo, se kakavovo maslo lahko uporablja kot vlažilec za lase, ki hkrati izboljšuje njihov splošni videz in jih krepi. V povezavi s kakavovim maslom je dokazano tudi zmanjšanje prhljaja in na drugi strani izboljšanje stanja lasnih foliklov ter s tem preprečevanje izpadanja las in nastanka moške plešavosti.

Znaki vnetja

Bogata mešanica nasičenih kislin v kakavovem maslu in antioksidantov je idealna za tiste, ki želijo ublažiti vnetje kože. Dokazano kakavovo maslo deluje protivnetno in zagotavlja takojšen blažilni učinek. Protivnetno delovanje pa je mogoče doseči tudi s pomočjo njegovega uživanja, vendar, kot je že navedeno, pri uživanju kakavovega masla previdnost zaradi kaloričnega indeksa ni odveč.

Objave iz iste kategorije: